Veselie, nu divertisment. Muzică ţărănească, nu muzică populară. Oameni adevăraţi, nu oameni de carton. Acesta este dictonul de la care Grigore Leşe porneşte în emisiunea difuzată vineri seara, la TVR 3. Ieri seară – invitaţi de seamă din Bistriţa:
„În această perioadă suntem cuprinşi de îngerii din cea de-a treia ierarhie a îngerilor, cei care execută poruncile lui Dumnezeu... Este vara arhanghelilor, vara iernii cum spun oamenii care trăiesc în rânduială. În această perioadă au loc multe practici cu caracter magic – magia pentru întoarcerea inimilor ursiţilor întârziaţi... Sărbătoarea arhanghelilor se suprapune peste primul ciclu al Filipilor de toamnă... La Filipi nu se descântă, dar se horeşte... Să ne lăsăm cuprinşi de taina îngerească a arhanghelilor...”, şi-a început Grigore Leşe emisiunea, ieri seară, alături de câţiva invitaţi de seamă din Bistriţa.
„Eşti potrivită unde eşti în ziua de azi? Îţi găseşti locul? Cum ţi-e vremea?”, a întrebat-o Leşe pe Ada Milea care a răspuns, cu modestia-i bine cunoscută, că pentru ea deocamdată „vremea e bună, iar faptul că oamenii vin să asculte sau să vadă prostiile pe care le fac... e un semn că pot să continui...”.
Alături de Ada Milea au fost invitaţi în platoul emisiunii şi Gavril Ţărmure, managerul Centrului Judeţean pentru Cultură din Bistriţa, Sebastian Vlad Popa, redactorul şef al revistei Infinitezimal, editată de CJC Bistriţa-Năsăud, reputatul pianist Eduard Kunz, Maria Chifu (fagot) şi pianista Olga Podobinschi.
Gavril Ţărmure a povestit despre concertele senzaţionale susţinute de Eduard Kunz la Bistriţa, dar şi despre Ada Milea şi arta ei fascinantă şi unică în România: „Ada Milea este unul dintre artiştii foarte iubiţi şi originali, care realizează spectacole fascinante şi foarte apreciate...”
„E vorba despre vitalitate şi la Ada Milea şi la Gavril Ţărmure. Nu frenezia diversităţii, a nerăbdării de a te exprima şi a-ţi propune propria imagine sau de a combina realitatea în fel şi chip. Vitalitate înseamnă a fi în contact cu viaţa, adică cu adevărul... cu miezurile... Asta e autenticitatea...”, a remarcat Sebastian Vlad Popa.
„Pianul este viu, credeţi-mă... Se poate simţi când este sănătos sau bolnav... Împart atâtea lucruri cu pianul, în timpul repetiţiilor, în timpul concertelor pe scenă, trec prin atâtea emoţii alături de pian, în timp ce interpretez... Cred că muzica extraordinară este de cele mai multe ori nefericită...”, a mărturisit Eduard Kunz.
Invitaţii au discutat, printre horile lui Grigore Leşe, despre psihoza furturilor în artă, despre a copia ca artist sau a imita, despre genialitatea difuză a românilor, despre înţelegere şi energia pozitivă care se proiectează în Bistriţa şi multe alte detalii pe care le puteţi urmări integral AICI.