Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  16 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



VIDEO: Hiturile toamnei. Bistriţa - implicată într-o mare sărbătoare naţională

19/11/2016 09:12:42 Ioana BRADEA  
Sute de mii de exponate româneşti şi internaţionale, mii de vizitatori care îi trec pragul şi savuroase întâlniri cu cele mai influente personalităţi ale momentului, evenimente adresate în egală măsură profesioniştilor şi publicului larg, expoziţii, concursuri şi multe surprize. În această sărbătoare desfăşurată la Bucureşti face parte şi Bistriţa:

Ediţia cu numărul 23 a Târgului Internaţional GAUDEAMUS – Carte de învăţătură se desfăşoară în aceste zile la Bucureşti, în Pavilionul Central Romexpo, invitatul de onoare al ediţiei 2016 fiind China, prezentă la târg cu un stand reprezentativ pentru literatura chineză contemporană şi cu un program dens de evenimente, dedicate profesioniştilor de pe piaţa cărţii şi publicului.

Este un adevărat regal al cărţii, este aşteptat cu sufletul la gură deopotrivă de librari, cititori sau scriitori, iar din această sărbătoare a cărţii face parte de câţiva ani buni şi Bistriţa – graţie editurii Charmides care a lansat deja şi a prezentat ieri publicului volumele semnate de Sînziana Şipoş („Somnul din conducte”) Matei Hutopilă („tişiţa”) şi Vlad A. Gheorgiu („Disco 2000”).

Astăzi, Dan Coman se va ocupa de lansarea altor volume editate şi publicate la editura din Bistriţa: de la ora 13:00, Andrei Doboş lansează volumul „Spiro”, de la 13:30 – Tara Skurtu (poeta americană invitată la Bistriţa acum câteva luni, în cadrul festivalului Poezia e la Bistriţa) îşi lansează primul volum de versuri în română sub titlul „Skurtu, România”.

Mâine, la Târgul internaţional de carte Gaudeamus – editura Charmides va prezenta publicului interesat cartea semnată de Olga Ştefan, „Saturn, zeul” şi volumul „1+1>2” semnat de Livia Lucan-Arjoca.

Tara Skurtu este o poetă şi traducătoare care s-a născut în Florida, predă creative writing la Universitatea din Boston, a ajuns prima oară în România acum doi ani, printr-o bursă „Robert Pinsky Fellowship” care a presupus vizitarea unor locuri în care nu mai fusese niciodată sau a căror limbă nu o cunoștea și care să o inspire să scrie. Fiind foarte apropiată de tatăl ei ai cărui bunici emigraseră din Transilvania, crescând cu un nume ciudat pe care toată lumea îl pronunța greșit – Tara Skurtu a ales România, unde a stat două luni și jumătate. Ulterior a primit şi o bursă Fullbright care i-a permis să se întoarcă în 2015 în România şi să predea engleză la Universitatea Transilvania din Braşov. A publicat poeme în revistele The Kenyon Review, Plume şi Poetry Review, traduceri ale poeziilor sale au apărut în Subcapitol, Zona Nouă şi în antologia Poets in Transylvania. Volumul ei de debut – The Amoeba Game, a fost tradus de Radu Vancu şi a apărut cu puţin timp în urmă la Editura Charmides.

Târgul de carte Gaudeamus poate fi vizitat azi şi mâine, între orele 10.00 şi 20.00, un bilet de intrare fiind 5 lei. Preşcolarii, elevii, studenţii, cadrele didactice, bibliotecarii si pensionarii au acces gratuit.

Mediafax.ro dedică un amplu material (Micile edituri faţă în faţă cu marele Gaudeamus) unor editori care fac faţă cu succes „marilor jucători”, marilor edituri cu cele mai mari şi vizibile suprafeţe închiriate la Târgul de Carte Gaudeamus, iar între editurile menţionate se numără şi Charmides, dar şi Max Blecher – fondată de Ana Toma din Bistriţa şi poetul bucureştean Claudiu Komartin.

Prima carte publicată de Editura Charmides – iniţiată de Gavril Ţărmure şi coordonată acum de Marin Mălaicu-Hondrari, director, şi Dan Coman, consilier editorial – a fost o carte de poezie semnată de regretatul Radu Săplăcan, „Uşor deasupra lumii” (1998). A urmat, în 1999, o carte sofisticată, de mare forţă: „Bonaventura, Despre reducerea artelor la teologie”, ediţie bilingvă, în traducerea lui Horia Cojocaru, tabel cronologic, note şi comentarii de Alexander Baumgarten. Aşadar literatură şi filosofie.

Ideea a fost dintru început să mergem pe cele două direcţii. Şi să încercăm să nu coborâm ştacheta. Să avem doar titluri de genul celor de mai sus. Credem că, mai ales în ceea ce priveşte literatura, am reuşit. Şi, deşi nu edităm doar cărţi de literatură, literatura contemporană e miza noastră. Alternând cărţile din colecţia de poezie română contemporană cu cele din seria debut sau din noua colecţie de poezie străină, precum şi cărţile din colecţia de proză şi teatru, Editura Charmides susţine explicit & entuziast scriitorul contemporan...”, afirmă coordonatorii editurii.

Printre cele mai importante titluri ale editurii din Bistriţa - care se găsesc de cumpărat, de altfel, şi la Sinagogă - se numără „Cartea Alcool” de Ion Mureşan (precum şi reeditarea volumelor „Cartea de iarnă” şi „Poemul care nu poate fi înţeles”); Alexandru Vlad – „Ploile amare” şi „Omul de la fereastră” (romane); Angela Marinescu – „Opere Complete” (3 volume); Istvan Kemeny – „O îndepărtată alarmă aeriană” (traducere din maghiară de Andrei Dosa); Piotr Sommer – „Dimineaţa pe pământ” (traducere din poloneză – Constantin Geambaşu); Henrik Nilsson – „dacă plouă când ajungi la Istanbul” (traducere din suedeză – Gabi Eftimie); Ioan Es Pop – „arta fricii” şi multe altele.

Casa de editură Max Blecher a luat fiinţă în toamna anului 2010, ca o dezvoltare a proiectului de lecturi şi ateliere de literatură contemporană «Institutul Blecher», căruia îi dădusem drumul cu exact un an înainte, în septembrie 2009, la împlinirea centenarului Blecher.

Am început cu gândul şi dorinţa de a scoate cărţi puţine şi frumoase, fiindcă, deşi se publică multă literatură contemporană, la noi ea apare mai mereu în condiţii grafice sub orice critică. Ne-am concentrat de la început pe poezie, din cele şaizeci şi una de cărţi publicate în aceşti şase ani, am scos doar două romane, un volum de dialoguri cu Mircea Ivănescu şi o carte de muzicologie.

La târgul de carte Gaudeamus (al unsprezecelea târg consecutiv din Bucureşti la care participăm) vom merge împreună cu alte două edituri mici, Gestalt Books şi Brumar. Titlurile noi cu care venim sunt volume de poezie unul şi unul: «O anumită căldură umană», o antologie de 60 de poeme din poezia lui Vasile Petre Fati, excelent autor, aproape uitat, de la moartea căruia se împlinesc douăzeci de ani; «termeni şi condiţii», al doilea volum semnat Sorin Despot, «Casa fleacurilor», a patra carte a Ritei Chirian, una dintre cele mai bune poete ale generaţiei sale; «un asteroid fără umbră», volumul poetului maltez Glen Calleja, care porneşte de la o serie de interviuri cu bolnavi de cancer sau apropiaţi ai unor pacienţi care au suferit de această boală cumplită; nu în ultimul rând, volumul de debut al lui Ciprian Popescu, «Mile End»; cartea a câştigat concursul de debut al editurii (ajuns la ediţia a VI-a) şi cred că va fi un hit al toamnei.”, a precizat pentru Mediafax Claudiu Komartin.

La Casa de editură Max Blecher a publicat şi George Vasile Dâncu din Runcu Salvei (tulburătorul volum de versuri Universul Mama), dar şi scriitorul originar din Beclean – Nicu Avram – două volume care au făcut senzaţie în literatura contemporană: Federeii şi All Dead Jazz...

2759 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro