Sute de mii de exponate româneşti şi internaţionale, mii de vizitatori care îi trec pragul şi savuroase întâlniri cu cele mai influente personalităţi ale momentului, evenimente adresate în egală măsură profesioniştilor şi publicului larg, expoziţii, concursuri şi multe surprize. În această sărbătoare desfăşurată la Bucureşti face parte şi Bistriţa:
Ediţia cu numărul 23 a Târgului Internaţional GAUDEAMUS – Carte de învăţătură se desfăşoară în aceste zile la Bucureşti, în Pavilionul Central Romexpo, invitatul de onoare al ediţiei 2016 fiind China, prezentă la târg cu un stand reprezentativ pentru literatura chineză contemporană şi cu un program dens de evenimente, dedicate profesioniştilor de pe piaţa cărţii şi publicului.
Este un adevărat regal al cărţii, este aşteptat cu sufletul la gură deopotrivă de librari, cititori sau scriitori, iar din această sărbătoare a cărţii face parte de câţiva ani buni şi Bistriţa – graţie editurii Charmides care a lansat deja şi a prezentat ieri publicului volumele semnate de Sînziana Şipoş („Somnul din conducte”) Matei Hutopilă („tişiţa”) şi Vlad A. Gheorgiu („Disco 2000”).
Astăzi, Dan Coman se va ocupa de lansarea altor volume editate şi publicate la editura din Bistriţa: de la ora 13:00, Andrei Doboş lansează volumul „Spiro”, de la 13:30 – Tara Skurtu (poeta americană invitată la Bistriţa acum câteva luni, în cadrul festivalului Poezia e la Bistriţa) îşi lansează primul volum de versuri în română sub titlul „Skurtu, România”.
Mâine, la Târgul internaţional de carte Gaudeamus – editura Charmides va prezenta publicului interesat cartea semnată de Olga Ştefan, „Saturn, zeul” şi volumul „1+1>2” semnat de Livia Lucan-Arjoca.
Tara Skurtu este o poetă şi traducătoare care s-a născut în Florida, predă creative writing la Universitatea din Boston, a ajuns prima oară în România acum doi ani, printr-o bursă „Robert Pinsky Fellowship” care a presupus vizitarea unor locuri în care nu mai fusese niciodată sau a căror limbă nu o cunoștea și care să o inspire să scrie. Fiind foarte apropiată de tatăl ei ai cărui bunici emigraseră din Transilvania, crescând cu un nume ciudat pe care toată lumea îl pronunța greșit – Tara Skurtu a ales România, unde a stat două luni și jumătate. Ulterior a primit şi o bursă Fullbright care i-a permis să se întoarcă în 2015 în România şi să predea engleză la Universitatea Transilvania din Braşov. A publicat poeme în revistele The Kenyon Review, Plume şi Poetry Review, traduceri ale poeziilor sale au apărut în Subcapitol, Zona Nouă şi în antologia Poets in Transylvania. Volumul ei de debut – The Amoeba Game, a fost tradus de Radu Vancu şi a apărut cu puţin timp în urmă la Editura Charmides.
Târgul de carte Gaudeamus poate fi vizitat azi şi mâine, între orele 10.00 şi 20.00, un bilet de intrare fiind 5 lei. Preşcolarii, elevii, studenţii, cadrele didactice, bibliotecarii si pensionarii au acces gratuit.
Mediafax.ro dedică un amplu material (Micile edituri faţă în faţă cu marele Gaudeamus) unor editori care fac faţă cu succes „marilor jucători”, marilor edituri cu cele mai mari şi vizibile suprafeţe închiriate la Târgul de Carte Gaudeamus, iar între editurile menţionate se numără şi Charmides, dar şi Max Blecher – fondată de Ana Toma din Bistriţa şi poetul bucureştean Claudiu Komartin.
Prima carte publicată de Editura Charmides – iniţiată de Gavril Ţărmure şi coordonată acum de Marin Mălaicu-Hondrari, director, şi Dan Coman, consilier editorial – a fost o carte de poezie semnată de regretatul Radu Săplăcan, „Uşor deasupra lumii” (1998). A urmat, în 1999, o carte sofisticată, de mare forţă: „Bonaventura, Despre reducerea artelor la teologie”, ediţie bilingvă, în traducerea lui Horia Cojocaru, tabel cronologic, note şi comentarii de Alexander Baumgarten. Aşadar literatură şi filosofie.
„Ideea a fost dintru început să mergem pe cele două direcţii. Şi să încercăm să nu coborâm ştacheta. Să avem doar titluri de genul celor de mai sus. Credem că, mai ales în ceea ce priveşte literatura, am reuşit. Şi, deşi nu edităm doar cărţi de literatură, literatura contemporană e miza noastră. Alternând cărţile din colecţia de poezie română contemporană cu cele din seria debut sau din noua colecţie de poezie străină, precum şi cărţile din colecţia de proză şi teatru, Editura Charmides susţine explicit & entuziast scriitorul contemporan...”, afirmă coordonatorii editurii.
Printre cele mai importante titluri ale editurii din Bistriţa - care se găsesc de cumpărat, de altfel, şi la Sinagogă - se numără „Cartea Alcool” de Ion Mureşan (precum şi reeditarea volumelor „Cartea de iarnă” şi „Poemul care nu poate fi înţeles”); Alexandru Vlad – „Ploile amare” şi „Omul de la fereastră” (romane); Angela Marinescu – „Opere Complete” (3 volume); Istvan Kemeny – „O îndepărtată alarmă aeriană” (traducere din maghiară de Andrei Dosa); Piotr Sommer – „Dimineaţa pe pământ” (traducere din poloneză – Constantin Geambaşu); Henrik Nilsson – „dacă plouă când ajungi la Istanbul” (traducere din suedeză – Gabi Eftimie); Ioan Es Pop – „arta fricii” şi multe altele.
„Casa de editură Max Blecher a luat fiinţă în toamna anului 2010, ca o dezvoltare a proiectului de lecturi şi ateliere de literatură contemporană «Institutul Blecher», căruia îi dădusem drumul cu exact un an înainte, în septembrie 2009, la împlinirea centenarului Blecher.
Am început cu gândul şi dorinţa de a scoate cărţi puţine şi frumoase, fiindcă, deşi se publică multă literatură contemporană, la noi ea apare mai mereu în condiţii grafice sub orice critică. Ne-am concentrat de la început pe poezie, din cele şaizeci şi una de cărţi publicate în aceşti şase ani, am scos doar două romane, un volum de dialoguri cu Mircea Ivănescu şi o carte de muzicologie.
La târgul de carte Gaudeamus (al unsprezecelea târg consecutiv din Bucureşti la care participăm) vom merge împreună cu alte două edituri mici, Gestalt Books şi Brumar. Titlurile noi cu care venim sunt volume de poezie unul şi unul: «O anumită căldură umană», o antologie de 60 de poeme din poezia lui Vasile Petre Fati, excelent autor, aproape uitat, de la moartea căruia se împlinesc douăzeci de ani; «termeni şi condiţii», al doilea volum semnat Sorin Despot, «Casa fleacurilor», a patra carte a Ritei Chirian, una dintre cele mai bune poete ale generaţiei sale; «un asteroid fără umbră», volumul poetului maltez Glen Calleja, care porneşte de la o serie de interviuri cu bolnavi de cancer sau apropiaţi ai unor pacienţi care au suferit de această boală cumplită; nu în ultimul rând, volumul de debut al lui Ciprian Popescu, «Mile End»; cartea a câştigat concursul de debut al editurii (ajuns la ediţia a VI-a) şi cred că va fi un hit al toamnei.”, a precizat pentru Mediafax Claudiu Komartin.
La Casa de editură Max Blecher a publicat şi George Vasile Dâncu din Runcu Salvei (tulburătorul volum de versuri Universul Mama), dar şi scriitorul originar din Beclean – Nicu Avram – două volume care au făcut senzaţie în literatura contemporană: Federeii şi All Dead Jazz...