Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  84 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



VIDEO/FOTO: Protest la groapa ecologică de la Tărpiu: Vina e aruncată de la unul la altul, localnicii urlă în zadar

25/08/2016 16:23:10 Ana ȘTEFĂNEL  
Un protest a avut loc astăzi la groapa ecologică din Tărpiu (groapa eco care poluează - spun localnicii). La manifestare a fost prezent Ioan Țintean, Liviu Tănase - director Vitalia, primarul comunei Dumitra și localnicii, care aveau fiecare câte o părere și câte o durere. VEZI ce soluții (nu) s-au găsit:

Protestul a început anemic, la ora 10.00 fiind prezenți în fața porților gropii ecologice doar jandarmii și polițiștii. Abia în jurul orei 10.30 oamenii au început să se adune, venind agale pe drum cu câteva pancarte și cu… o gloată de copii. Foarte mulți dintre participanții la protest erau minori, localnicii mai în vârstă care au ajuns la manifestație motivând că părinții copiilor sunt la serviciu. Întrebările oamenilor sunt simple: cine sunt vinovații? Vinovați pentru ce? Aici se complică lucrurile. Fiecare om are povestea lui. O bătrânică a povestit jurnaliștilor prezenți cum i s-a infectat fața după ce a lucrat bucata de pământ pe care o are în apropierea gropii ecologice. Întrebată dacă nu vrea să vândă parcela, a răspuns că oricum în zonă nu mai cumpără nimeni pământ din cauza poluării.

Rodica, o altă localnică, are o fermă de vaci la câteva sute de metri de depozitul de deșeuri și spune că riscă să nu îi mai cumpere nimeni laptele pentru că oamenii vor spune că e infectat deoarece animalele pasc iarbă dintr-un sol poluat. Ceilalți localnici au fiecare durerea lor, cert este că s-au adunat astăzi la porțile gropii pentru că vor ca aceasta să dispară de acolo.

 

I-am întrebat cum vor reacționa dacă groapa, în loc să dispară, se va extinde, pentru că în curând va fi nevoie de o nouă celulă. Nici nu vor să audă de așa ceva și propun ca fiecare localitate de județ să își facă groapa proprie, să nu mai aducă toate gunoaiele din Bistrița-Năsăud în satul lor. Oamenii se plâng că, acum mulți ani, ei puteau să se mândrească că stau într-un sat curat, iar acum li s-a dus vestea că sunt din Tărpiu - satul groapă de gunoi.

 

Printre strigăte, unii localnici se plângeau că pe ei nu i-a întrebat nimeni nimic atunci când s-a decis că groapa de gunoi va fi în satul lor, iar alții spun că într-adevăr au semnat o hârtie, dar condițiile erau cu totul altfel decât se prezintă acum situația. În primul rând, sătenii susțin că atunci li s-a promis că drumul va fi asflatat și că groapa va fi de fapt o hală acoperită, nu un morman de gunoi care la o ploaie torențială riscă să se împrăștie în tot satul. Părerile sunt împărțite, dorința este doar una: desființarea gropii ecologice de la Tărpiu.

 

Primarul comunei Dumitra, Dumitru Bălăjan, a apărut și el, iar localnicii i-au cerut socoteală. Bălăjan susține că a fost și el păcălit, că era vorba să se facă o groapă ecologică, însă asta este situația acum și va face ceva să o îndrepte. L-am întrebat ce măsuri a luat în momentul în care și-a dat seama, după cum spune chiar el, că a fost păcălit. Răspunsul a fost unul destul de neclar, cert este că a promis că va face ce trebuie ca oamenii să fie băgați în seamă. Primarul dă vina pe fosta componență a Consiliului Județean (dar uită că a făcut parte din aceeași formațiune politică cu Liviu Rusu - PD-L). Întrebat dacă nu cumva și cei care se află acum la putere nu ar trebui să ia măsuri, răspunde, din nou, vag.

 

La un moment dat, printre protestatari a apărut și Liviu Tănase, directorul de comunicare al companiei Vitalia - cea care administrează groapa ecologică de la Tărpiu. Liviu Tănase susține răspicat faptul că groapa nu poluează, că ADI Deșeuri este vinovat pentru această situație și că firma își face treaba în continuare, chiar dacă a renunțat la colectarea deșeurilor din județ. Localnicii demontează afirmația lui Tănase și îl contrazic total în ceea ce privește afirmația sa că groapa nu poluează. Ei spun că trebuia, în momentul depozitării, să fie câte un strat de pământ și unul de gunoi, lucru care nu s-a respectat și de aceea s-a ajuns la un morman imens de gunoi.

 

Ioan Țintean s-a prezentat și el la Tărpiu, dar nu a venit cu nicio soluție pe termen scurt, iar palavrele sale s-au risipit în vânt pentru că oamenii nu au fost dispuși să îl asculte. Prefectul Ovidiu Frenț nu a fost prezent la Tărpiu, însă a declarat pentru Bistrițeanul.ro că e dispus să asculte oamenii care doresc să vorbească cu el, însă știe că printre inițiatorii acestui protest sunt și partide politice și nu vrea să transforme problemele oamenilor într-o luptă politică.

 

La un moment dat, unul dintre inițiatorii protestului, Dan Nimigean, a purtat o discuție cu reprezentanții companiei Vitalia și la întoarcere a citit un memoriu pe care toți localnicii l-au ascultat și l-au aprobat. Oamenii nici nu vor să audă de construirea unei alte celule, deși li s-a promis (și de data aceasta) că va fi ecologică. Singura lor dorință e ca groapa de gunoi să fie mutată oriunde altundeva, «în pustiu», doar să nu mai fie în satul lor. Jurnaliștii nu au fost lăsați să urce la groapa de gunoi.

 

Protestul a fost unul pașnic, singurul moment mai tensionat fiind când o mașină de la Vitalia a încercat să intre în curte, dar a făcut cale întoarsă pentru a nu încinge și mai mult spiritele. Manifestația s-a sfârșit la ora 13.00, iar soluțiile nu au venit nici astăzi. Localnicii spun că vor organiza un nou protest luna viitoare, de data aceasta în fața Consiliului Județean.

8581 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro