Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  32 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



VIDEO/FOTO: Doi olandezi, Ray și Jenny, se vor căsători la o stână din Dealul Negru! Alături, le va sta ciobanul Voștinar și ciobăneștii lui carpatini

08/09/2016 17:07:31 Ana ȘTEFĂNEL  
Ciobanii din România spun că în turmă trebuie să ai musai și o oaie neagră, că așa nu vin lupii - asta e superstiția pe care ne-a dezvăluit-o Ray Dorgelo, un olandez care s-a îndrăgostit de ținuturile din jurul Bistriței și care se va căsători cu aleasa sa la o stână din Dealul Negru. AFLĂ povestea celor doi străini care s-au stabilit în BN:

Ne-am întâlnit în parcul municipal, însă am simțit pe loc că cei doi tineri nu au de gând să stea prea mult într-un loc. Ne-au mobilizat rapid și alături de ei am pornit spre Budacu de Jos, acolo unde Vasile Voștinar, un bistrițean din tată-n fiu, are o stână cu aproape cinci sute de oi de care au grijă șapte ciobănești carpatini. Din vorbă în vorbă, am aflat că Ray a intermediat contactul dintre cioban și o televiziune franceză care a realizat un documentar la stâna acestuia. Despre acest subiect puteți citi mai multe aici: Lupi, urși și masivii ciobănești carpatini din jurul Bistriței - sâmbătă, la o televiziune franceză!

 

Imediat ce am ajuns în Budacu de Jos, am făcut dreapta pe un drum de țară, am lăsat mașina și am pornit la pas alături de cei doi olandezi. Aceștia s-au stabilit în România în luna aprilie a acestui an și îl vizitează des pe ciobanul Voștinar. Ray este pasionat de ciobănești carpatini, de postura și de inteligența câinilor, fapt pentru care i-a ajutat pe jurnaliștii francezi să ajungă la stâna Voștinar pentru a-și realiza documentarul. Fascinat de modul de viață al ciobanilor, de ținuturile sălbatice și de peisajele minunate, Ray, alături de logodnica sa, Jenny, au decis să se căsătorească la o stână din Dealul Negru, în compania câtorva prieteni din România și a familiilor care vor veni tocmai din Olanda. Ray ne-a asigurat că de la nuntă nu va lipsi țuica, ei dorind să păstrăze tradiția românească. Pătimaș din fire, ciobanul Vasile s-a întristat că nunta nu va avea loc la stâna lui, însă le-a promis tinerilor o oaie pentru nunta care va avea loc în câteva zile.

 

Printre altele, ciobanul ne-a povestit câte probleme are la stână, deși face asta de când s-a născut. Motivele de tristețe sunt multe, iar în ochii săi am citit nostalgia vremurilor de altădată, atunci când, după cum spune el, oierii erau... boieri: făceau case pentru copii, le luau mașini și trăiau regește. Acum, cu durere în suflet, ciobanul - care a fost și cojocar în trecut - ne-a povestit cât de greu îi este când vede cum pieile de oaie zac aruncate și nu mai dă nimeni niciun ban pe ele. Brânză nu mai face pentru că nu are cu cine, bani nu prea mai are, dar muncește cât e ziulica de lungă.

 

Despre ciobăneștii carpatini, ciobanul are doar cuvinte de laudă și a povestit pentru Bistrițeanul.ro că oile sale sunt păzite de această rasă de treizeci de ani, el făcând parte și din Carpatian Club Romania, clubul celor care cunosc îndeaproape rasa aceasta. Câinii sunt blânzi și nu atacă oamenii, însă noaptea se transformă și își iau în serios rolul de paznici. Traian, masculul Alpha, s-a încăierat zilele trecute cu alți câini și a fost rănit la un ochi, iar acum, cei mai tineri îl pândesc să îi ia locul - legea junglei e în vigoare chiar și în jurul municipiului Bistrița.

 

Ținuturile sălbatice ale Bistriței

 

Olandezul Ray Dorgelo ne-a povestit cum, aflându-se într-o drumeție pe dealurile bistrițene, a observat urme de urs foarte aproape de case. El spune că deși oamenii nu conștientizează acest lucru, este evident faptul că locuim într-o zonă înconjurată de sălbăticie, iar francezii care au realizat documentarul au venit până aici tocmai din acest motiv. Ray a intermediat realizarea documentarului din pasiunea sa pentru ciobăneștii carpatini care au devenit astfel protagoniștii filmului, dar și de dragul ciobanului cu care olandezii se înțeleg de minune în dulcele grai românesc. Vasile Voștinar a declarat pentru Bistrițeanul.ro că „tot el e”, chiar dacă va fi vedetă în Franța - de sâmbătă. Nu s-a arătat prea încântat de prezența francezilor, el păstrându-și ținuta și vorba simplă, așa cum îi șade bine unui țăran român adevărat.

 

Ray și Jenny se potrivesc atât de bine în peisajul pitoresc încât și-au găsit locuri de muncă în Bistrița și s-au implicat în diferite proiecte, semn că nu se gândesc să plece prea repede. Cei doi s-au stabilit în Ocnița, nu pentru că nu le place Bistrița, dar mai mult iubesc viața la țară, departe de tot ceea ce înseamnă agitație, acesta fiind și unul dintre motivele pentru care au ales să facă o nuntă simplă, dar inedită în același timp. Nunta va avea loc la Dealul Negru, acolo unde Nicolae Ceaușescu a avut o cabană de vânătoare, cabană care s-a făcut scrum. Este cunoscut faptul că în acea zonă este cea mai mare concentrație de urși bruni din Europa, acesta fiind motivul care l-a atras pe dictator în ascunzișul munților Călimani.

13518 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro