Mai mult de jumătate din suma alocată proiectului de reabilitare a Ambulatoriului de Specialitate a fost cheltuită pe aparatură de ultimă generație. De acum avem la Bistrița ecocardiograf cum nu există nici la Institutul Inimii, aparat radiologic Juno DRF, ecografii 4 D și un sistem de depistare a celulelor canceroase de la nivelul embrionului!
„În cadrul proiectului, pe lângă partea de construcții civile pe care le puteți vedea s-au dotat toate cabinetele cu aparatură medicală. Dintre toate dotările, partea cea mai spectaculoasă este laboratorul de radiologie și imagistică medicală, unde toată aparatura din dotare este Philips. Cei de la Philips au câștigat licitația pentru dotarea laboratorului. Avem în dotare un aparat JunoDRF complet digital care încarcă filmul în sistemul informatic al spitalului, iar radiografiile pot fi citite chiar și din spital. De asemenea, în dotare avem șapte aparate ecograf 4D, foarte, foarte performante”, a explicat presei Gabriel Lazany, directorul administrativ al Spitalului Județean.
„Foarte performantă este și aparatura din laboratorul de analize medicale, mai ales pe partea de biochimie și imunologie avem aparate de ultimă generație. Absolut toate specialitățile medicale, baza de tratament și recuperare, toate sunt dotate astfel încât cetățenii județului și nu numai, pot veni și-n altă parte, să nu mai fie îndrumaţi către cabinete private pe motiv că nu ar fi asta sau alta...", a mai spus directorul.
Un electrocardiograf Doppler pulsatil continuu și color l-a atras chiar și pe profesorul Radu Căpâlneanu, directorul medical al Institutului Inimii Nicolae Stăncioiu din Cluj-Napoca, un cardiolog de talie mondială recunoscut în țară și peste hotare, care de anul viitor cel mai probabil va veni să consulte la Bistrița. „Domnul profesor a văzut partea de dotare a cabinetului de cardiologie, care pe lângă ecograf, aparate de testare la efort, are și un electrocardiograf performant, cu testare Doppler și ne-a spus că el nu are așa ceva la Cluj, la Institutul Inimii”, a mai completat Gabriel Lazany.
În plus, la policlinică există și un aparat deosebit, care poate descoperi celulele cancerigene de la nivelul embrionului: „avem și un astfel de aparat, el se află în dotarea laboratorului de analize medicale pe partea de imunologie, este un aparat ImunoLight de la Siemens”.
O cameră antifonată, cu dotări de ultimă generație pentru testele de auz a fost și ea prinsă în proiect.
Numai pentru dotarea cu aparatură medicală și echipamente s-au cheltuit 12.425.612 lei.
„Efectiv de mâine, medicii încep să vină aici, la program. Partea de radiologie este complet funcțională, dar așteptăm avizul CNCAN care sperăm să vină într-o săptămână", a mai spus directorul.
Întrebat dacă medicii se vor descurca cu noua aparatură, Gabriel Lazany este de părere că da, personalul fiind deja instruit în folosirea noilor aparate, o bună parte dintre aceștia făcând deja cursuri de perfecționare.