În ultimii ani, râul Bistriţa se confruntă cu o problemă de care se pare că nu poate să scape. Resturile menajere şi gunoaiele sufocă tot mai mult malul apei, iar în crengile răchiţilor plasele se adună grămadă. Din cauza poluării numărul peştilor a scăzut considerabil, iar unele specii aproape au dispărut. Pescarii nu mai au unde şi nici ce pescui
Ani la rând, râul Bistriţa a întâmpinat problema gunoaielor şi poluării. Pe lângă faptul că peisajul arată dezastruos şi că se poluează tot mai mult, alta dintre probleme este numărul de peşti care se reduce considerabil.
Specii precum scobarul sau cleanul sunt în degres, iar numărul peştilor precum porcuşorul, orbetele, saviţa sau grindelul se îndreptă spre zero. Pescarii sunt revoltaţi şi spun că într-o ţară europeană şi un oraş precum Bistriţa nu este normal ca peisajul să arate aşa şi habitatul peştilor să fie distrus fără a se lua vreo măsură.
“Nu mai ai unde pescui pe Bistriţa. Peste tot numai gunoaie. Nimeni nu face nimic. Acum câţiva ani era peşte cât vroiai .... acum? … nici jumatate n-am mai rămas!”, povesteşte Fechete R. pentru Bistriteanul.ro.
Alţii se plâng că poluarea cea mai mare vine de la canalizările caselor de pe malul râului Bistriţa care se scurg din fose direct în apă, iar deşeurile distrug apa şi mediul peştilor, sau că Staţia de Tratare a apei işi deversează apa netratată tot mai des direct în râu.
Pe lângă problema peştilor care sunt tot mai puţini, vine probelma peisajului care este deprimant. Marginea apei este plină de gunoaie şi răchiţi, iar cei care trec pe acolo nu au ce să mai vadă sau să se bucure de aerul proaspăt de lângă apă. Cei care obişnuiau să se mai plimbe pe marginea apei spun acum că deşi şi-ar dori acest lucru, mai mult îi deprimă peisajul decât să îi relaxeze.
Cine e de vină pentru poluarea apei?
Principalii vinovaţi pentru problema poluării apei, sunt oamenii, care nu se gândesc la consecinţe şi îşi aruncă resturile pe marginea apei, ori direct în apă. Resturi peste resturi se adună de la fiecare cetăţean care aruncă cu dezinteres total faţă de mediu gunoaiele în apă, iar ca urmare peisajul se distruge şi la fel şi habitatul peştilor şi a altor vieţuitoare de pe râul Bistriţa.
Cine ar trebui să ia masuri ?
Garda de Mediu, aceştia sunt principalii responsabili când vine vorba de luat măsuri faţă de mediul înconjurător. Ori nu se văd efectele măsurilor luate, ori nu se iau deoarece contaminarea continuă de ceva timp. Se pare că nici autorităţile locale nu sunt prea interesate de situaţia poluării de pe râul Bistriţa.
Singurele măsuri sunt luate în "Luna curăţeniei" când elevii şcolilor din Bistriţa sau angajaţii instituţiilor publice se mobilizează şi curăţă albia râurilor.
Să sperăm că întrebarea “Cine ia măsuri?” să nu fie una retorică şi situaţia să se schimbe până nu devine prea târziu.