Cărţi pentru toate gusturile şi vârstele pot fi împrumutate începând de astăzi de la cele trei biblioteci stradale inaugurate de Primăria Bistriţa. Primarul Ovidiu Creţu speră că bistriţenii vor avea grijă de cărţ şi că le vor returna şi speră că proiectul va putea fi extins pentru a aduce cărţile mai aproape de bistriţeni.
Una dintre minibiblioteci a fost amplasată în Piaţa Centrală, în apropiere de Biserica Evanghelică. Alta a fost amplasată în faţa blocului Lamă şi cea de-a treia în faţa bisericii Sfânta Ana. Primele cărţi care pot fi împrumutate de la aceste biblioteci au fost donate chiar de funcţionarii de la Primăria Bistriţa. Un număr considerabil de cărţi a donat şi ecologistu Marius Bălan care felicită administraţia pentru acest proiect.
Investiţia pentru amenajarea celor trei biblioteci se ridică la 25.000 de lei, iar autorităţile locale spun că materialele din care sunt acestea făcute sunt pentru a proteja cărţile de umiditate sau de vânt.
"Unul din semnele devenirii noastre europene este şi biblioteca stradală. Ceea ce am văzut că este bun pentru Euopa aducem şi la noi. Ideea a fost a arhitectului şef al municipiului, doamna Monica Pop, de a instala şi în Bistriţa biblioteci stradale după modelul din Dortmund sau Düsseldorf. Sunt biblioteci în care punem cărţi pentru cei care vor să citească. Am dorit prin aceasta să aducem cartea aproape de cel care doreşte s-o citească. Dacă are timp 10-15 minute să citească pe o bancă, dacă găseşte o carte bună o aduce acasă. Important este să aducem cărţile aproape de cititor. Ştiu că sunt foarte mulţi oameni care au multe cărţi acasă, care le-ar dona şi am venit cu această idee de bibliotecă stradală. Oricine poate să ia o carte, s-o citească şi, bineînţeles, s-o şi pună înapoi. Mai mult, dacă cineva doreşte să aducă o carte au două, nu avem nimic împotrivă. Cine doreşte să alimente fondul de carte cu mai multe, vine la Serviciul arhitect şef, se primesc şi apoi se distribuie", a explicat astăzi primarul Ovidiu Creţu.
Edilul mai spune că dacă acest proiect va avea succes se gândeşte să mai deschidă şi alte biblioteci stradale în municipiu. El îi invită pe bistriţeni să doneze cărţi şi să îmbogăţească astfel bibliotecile stradale care de astăzi sunt accesibile tuturor celor care vor să citească. În ceea ce priveşte protejarea celor trei biblioteci stradale primarul spune că există camere de supraveghere dar că o altă modalitate de a avea grijă de ele nu găseşte.
"Regula e simplă: iei o carte, o pui înapoi, poţi să mai aduci una. Nu sunt atât de visător încât să nu cred că unii vor uita să le mai aducă. de aceea facem solicitarea să fie aduse cărţile înapoi, să se bucure şi alţii de ele. Pune o carte în locul celei pe care vrei să o păstrezi pentru tine. Dacă vrei să donezi una-două poţi să le pui direct în bibliotecă, dar dacă vrei să donezi mai multe vino la Primărie şi acolo vom face un stoc de carte astfel încât să alimentăm bibliotecile stradale pe măsură ce se vor goli, dacă se vor goli. Am mare încredere că europeanul bistriţean, cetăţeanul municipiului, este conştient de faptul că acest lucru ne apropie sau ne depărtează de Europa şi va acţiona în mod corespunzător. Am văzut în multe alte exemple grija cetăţenilor: faţă de parc sau faţă de alte obiective realizate cu bani buni, jaloane europene tratate europeneşte de bistriţeni. Cred că acelaşi lucru se va întâmpla şi aici. Nu se pot apăra de vandalizare, avem în schimb camere de luat vederi, monitorizăm zona respectivă şi, dacă va fi cazul, vom încerca să-i găsim pe făptaşi pe baza înregistrărilor şi să-i punem să plătească", a explicat Creţu.