Și premierul Victor Ponta a fost invitat și ar fi vrut să participe la dezvelirea monumentului „Exodul sașilor” însă agenda prea încărcată nu i-a permis acest lucru. În schimb, a transmis prin Radu Moldovan, președintele Consiliului Județean, felicitările sale și un „salut special” președintelui sașilor bistrițeni – Hans Franchy.
Radu Moldovan, președintele Consiliului Județean, a avut o misiune cu totul specială astăzi, la ceremonia de dezvelire a monumentului în bronz intitulat „Exodul sașilor”! El a transmis regretul premierului Victor Ponta de a nu putea fi prezent alături de bistrițeni și de sași la ceremonia extraordinară din Piața Dominicană – din cauza agendei prea încărcate.
Radu Moldovan a citit celor prezenți mesajul premierului Victor Ponta care și-a amintit că l-a cunoscut pe Hans Franchy (președintele Asociației sașilor bistrițeni) în timpul festivităților din 23 august.
„Aş vrea să transmit salutul meu special, domnului preşedinte al HO. Bistritz-Nosen, domnul doctor Hans Franchy, pe care l-am întâlnit la Bistriţa în 23 august, la ceremonialul de comemorare a 100 de ani de la începerea primului război mondial (....) Doresc să îmi exprim regretul că agenda foarte încărcată din această perioadă nu mi-a permis să fiu alături de dumneavoastră, dar vreau să vă felicit, domnule preşedinte Hans Franchy, pentru tot ceea ce faceţi în sprijinul etnicilor saşi şi al comunităţii din Bistriţa” sună mesajul premierului absent motivat de la ceremonie.
„Mulţumesc Asociaţiei Saşilor Bistriţeni şi autorităţilor locale pentru decizia de a realiza acest monument, astfel încât să nu fie uitat vreodată ceea ce s-a întâmplat atunci, şi mă gândesc mai ales la generaţiile viitoare, la faptul că România trebuie să fie o ţară a toleranţei, care îşi respectă cetăţenii, indiferent de etnia acestora. (...) Acum, în secolul XXI, trebuie să ne uităm în urmă şi să învăţăm fără rezerve din greşelile trecutului pentru a nu le repeta. Manifestările xenofobe sau rasiste, prigonirea pe criterii de sex sau religie trebuie să rămână doar în istorie” a mai transmis premierul celor prezenți.
Între cei care au rostit cuvinte emoționante cu această ocazie a fost și unul dintre supraviețuitorii Exodului – Fritz Frank, în vârstă de 91 de ani (care i-a îndemnat pe bistrițeni să fie mândri de moștenirea săsească și să pășească cu optimism spre viitor, pentru că „este un drum bun care vă duce spre un viitor strălucit și pașnic”).
Profesorul Horst Göbbel a mulțumit sculptorului Mircea Mocanu pentru creația sa care evocă un moment dureros al istoriei sașilor și care este totodată orientat spre viitor. „Privim înapoi dar cu ochii spre viitor, pentru că numai cine știe de unde a plecat are șanse să afle unde trebuie să ajungă” a remarcat Horst Göbbel.
Istoricul l-a felicitat și i-a mulțumit și primarului Ovidiu Crețu pentru curajul și viziunea sa de a contribui la realizarea unui monument unic în toată România.