Zeci de istorici, profesori, militari, poliţişti sau pasionaţi de istoria dinainte de ’89 au asistat ieri seară la momente emoţionante şi tulburătoare – urmărind, mulţi cu lacrimi în ochi, documentarul „4 feluri de a muri”. A fost lansat şi volumul „Leonida Bodiu. Destin și profil de erou” de Ioan Olari. „Nu sunt un grup de haiduci...!”
Emoţii şi momente tulburătoare – ieri seară, la Cercul Militar din Bistriţa, acolo unde publicul bistriţean a avut ocazia şi onoarea să asiste la lansarea volumului „Leonida Bodiu. Destin și profil de erou” – volum scris de Ioan Olari, strănepotul legendarului Leonida Bodiu – ofițer al Armatei Române care a condus Liga Național Creștină – cea mai importantă organizație anticomunistă din Țara Năsăudului. Ofiţerul a fost ucis prin împușcare, fără judecată, împreună cu alți doi martiri (Ioan Burdeț din Rebrișoara și Dumitru Toader din Rebra), pe 24 iunie 1949, în Dealul Crucii din Nepos, de către un comando al Securității din Bistrița condus de Liviu Pangratiu.
Moderatorul evenimentului a fost Alexandru Pugna, alături de care au prezentat cartea Adrian Onofreiu, de la Arhivele Naţionale Bistriţa-Năsăud, Vasile George Dâncu, editorul care a publicat volumul la Editura Şcoala Ardeleană şi profesorul Viorel Rus.
Evenimentul a început cu vizionarea documentarului Dealul Crucii, în regia lui Nicolae Mărgineanu, care prezintă mărturii cutremurătoare ale rudelor şi prietenilor supravieţuitori ai acelor timpuri, care reconstruiesc teroarea din timpul anchetei celor trei martiri, dar şi momentele răscolitoare în care osemintele celor trei au fost descoperite, la 60 de ani de la moartea lor. Preotul protopop Alexandru Vidican a rostit o scurtă rugăciune în memoria celor trei martiri, declarându-se surprins şi tulburat după vizionarea documentarului, amintind că doar adevărul ne poate face liberi.
„Nu sunt un grup de haiduci sau de partizani izolaţi – ei au ţinut legătura cu toate structurile din ţară şi s-au remarcat printr-un caracter non-combat: deşi erau foarte bine pregătiţi şi înarmaţi, deşi securitatea a făcut numeroase descinderi, Leonida Bodiu şi oamenii lui nu au tras nici măcar un foc de armă. Se aflau în munţi, mereu apăraţi de păduri şi de munţi, dar nu au atacat forţele de ordine. De ce? Pentru că ei doreau reinstaurarea unui regim democrat, ceea ce presupunea ca, la nivel de capitală, şefii bolşevici de atunci să fie înlăturaţi, urmând ca structurile locale din teritoriu să preia puterea... Leonida Bodiu a subliniat, de altfel, în declaraţia dată la Securitate, că nu a acceptat în organizaţie oameni violenţi, oameni care nu se puteau controla...”, a povestit colonelul Ioan Olari – care a recunoscut că este mai mult decât onorat să-şi prezinte cartea chiar de ziua sa de naştere, cu atât mai mult cu cât Leonida Bodiu, unchiul său, a reprezentat modelul şi exemplul pe care l-a urmat de-a lungul vieţii sale:
Cartea semnată de Ioan Olari este prezentată, pe coperta a IV-a de însuşi Vasile Sebastian Dâncu, vicepremierul României, care recunoaşte că ea reprezintă nu doar „o reconstituire cu caracter istoric”, căci ea „câștigă și patina emoțională a unui tablou aproape literar, cu o mare forță de evocare și un stil autentic, dar mai ales cu o valoare educativă de excepție: visul secret al autorului este să convingă tinerele generații de importanța unui model dezirabil, un portret care poate inspira și forma.
(…) Autorul reconstituie o biografie exemplară pornind de la documente și mărturii, dar în același timp realizează o tulburătoare analiză a unui secol de istorie prin metoda biografică.
Destinele unor familii de victime, torționari sau doar martori sunt urmărite și analizate cu un spirit analitic de o mare luciditate și forță expresivă.
Ioan Olari creează prin acest text, magistral condus de tensiuni și emoții care descriu o trăire profundă, nicidecum detașare, imaginea unei psihologii colective ce caracterizează țăranii din satele grănicerești năsăudene, o mentalitate structurată pe credința creștină, patriotism, românism și solidaritate, muncă și sacrificiu…” mai scrie Vasile Sebastian Dâncu.
vizualizari
loading...
404 Not Found
Server Error
404
Page Not Found
This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.
Avertisment: Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.
NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.