Chiar și zgribuliți de aerul răcoros de octombrie, bistrițenii care au asistat aseară la concertul susținut de Noua Orchestră Transilvană și Corul Filarmonicii Transilvania din Cluj – au fost impresionați de partiturile interpretate. „Tare m-ar tenta să mă înrolez și eu în cor...!” a mărturisit emoționat preotul paroh Johann Dieter Krauss.
După cuvântul introductiv rostit de Gavril Țărmure, managerul Centrului Județean pentru Cultură – în calitate de meloman și gazdă a vorbit și preotul paroh Johann Krauss care s-a arătat îndrăgostit de Recviemul german al lui Brahms, despre care a remarcat că este recunoscută de specialiștii și criticii muzicali drept una dintre cele mai frumoase misse, alături de compoziții de gen semnate de Bach și Beethoven.
„Recviemul este în general compus pentru a-i comemora pe cei morți, dar și pentru a-i liniști pe cei rămași în urmă, pradă suferinței iar la Brahms se simte pregnant caracterul preponderent consolator și mângâietor al partiturii” a mai spus preotul Johann Krauss remarcând măiestria cu care Brahms a preluat textele traduse de Martin Luther și le-a dezvoltat în pagini muzicale emoționante.
Părintele Johann Krauss a mărturisit celor prezenți că a avut plăcerea de a interpreta, la Sibiu, pe când era băiat de cor, această lucrare: „Tare m-ar tenta să mă înrolez și acum în cor, dar vocea nu-mi mai permite” a recunoscut – mai în glumă, mai în serios – preotul paroh, adăugând că este vorba despre o lucrare foarte frumoasă și ieșită din comun, care va răsuna multă vreme în sufletele celor prezenți s-o asculte ieri seară, în Biserica Evanghelică.
Înainte de Recviemul german, însă, bistrițenii s-au delectat cu o altă lucrare extraordinară – Uvertura Academica, compusă de Brahms cu prilejul inaugurării unei universități germane de prestigiu – lucrare din care a fost preluat, ulterior, și celebrul „Gaudeamus Igitur”, imnul studenților.
Concertul a fost susținut de Noua Orchestră Transilvană dirijată de Romeo Râmbu, de Corul Filarmonicii Transilvania din Cluj dirijat de Cornel Groza și de soliștii - Aida Pavăl Olaru (soprană) și Ștefan Estefan (bariton).