6 echipaje de elevi ai şcolilor din Bistriţa şi un echipaj sosit tocmai din Tureac s-au confruntat ieri, la Casa Argintarului, într-un concurs despre Unirea Principatelor. Toţi copiii au plecat acasă cu premii, iar unii au recunoscut că îl admiră pe Moş Ion Roată, ţăranul care nu ştia să scrie şi nici să citească, dar a devenit simbolul Unirii.
Concursul de istorie s-a adresat elevilor din ciclul gimnazial şi a cuprins trei probe: copiii au avut de prezentat o personalitate implicată în realizarea Unirii Principatelor Române, un moment artistic (cântec, poezie sau scenetă) şi un test grilă – Cuza: reformele și modernizarea României.
Din juriu a făcut parte istoricul Corneliu Gaiu, profesorul Claudiu Şular, preşedintele Asociației Profesorilor de Istorie din România, filiala Bistriţa-Năsăud, şi inspectorul de specialitate în cadrul ISJ Bistriţa-Năsăud – Angelo Manea.
Au participat elevi de la Şcoala Gimnazială „Avram Iancu” (coordonaţi de profesoara Alina Luca), de la Liceul de Muzică „Tudor Jarda” (coordonaţi de profesoara Iulia Ani), de la Liceul Cu Program Sportiv (coordonaţi de profesoara Simona Simionca), de la Colegiul „Andrei Mureşanu” (coordonaţi de profesoara Iulia Bradea), de la Şcoala Gimnazială Nr 4 (coordonaţi de profesoara Laura Briciu), de la Şcoala Gimnazială „Lucian Blaga” (coordonaţi de profesorul Cosmin Istrate) şi elevi de la Şcoala Gimnazială din Tureac, coordonaţi de profesorul Ştefan Sălăgean.
După mai bine de trei ore, juriul s-a declarat încântat de prestaţia elevilor din Tureac (veniţi la Bistriţa cu maşina profesorului de istorie Ştefan Sălăgean) şi a stabilit că ei merită cu prisosinţă premiul I. Premiul al II-lea a fost adjudecat de Liceul „Tudor Jarda”, iar premiul al III-lea a fost cucerit de echipa Colegiului „Andrei Mureşanu”.
Celelalte echipe s-au ales cu menţiuni şi toţi au primit diplome, cărţi de istorie şi arhitectură a Bistriţei, prin amabilitatea istoricului Claudiu Gaiu, dar şi mape din partea gazdelor, Centrul German care a contribuit la consistenţa premiului cu broşuri şi filme despre oraşele săseşti din Transilvania.
Alexndra Bălan, Ştefana Dumbrăvean şi Georgiana Ana Moldovan de la Şcoala Gimnazială „Avram Iancu" din Bistriţa au explicat, pentru Bistriţeanul.ro ce personaje istorice reprezintă, ce cred despre Moş Ion Roată sau care este sărbătoarea lor preferată:
Evenimentul a fost organizat de Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud și Asociația Profesorilor de Istorie din România, filiala Bistriţa-Năsăud.