S-a împlinit zilele trecute aproape o jumătate de secol de când 117 elevi absolveau Liceul „Liviu Rebreanu” şi porneau, cu emoţie şi curaj, pe drumul ales încă pe băncile şcolii. „Bucuria revederii a fost foarte mare. Cu siguranţă destinul nostru ar fi fost altul dacă învăţam în altă parte”, ne-a mărturisit Florin Chereji, unul dintre absolvenţi:
„Da, am fost promoţia 1972, adică patru clase – două cu profil real, una cu profil uman, iar una de la secţia germană... Din 117 elevi care am absolvit, mai trăiesc 100, din care au reuşit să ajungă la întâlnire aproape jumătate. Am avut surprize plăcute, au venit colegi de promoţie din Austria, Germania sau New York, însă, din păcate, alţii care locuiesc în Bistriţa nu au reuşit să ajungă... Dar bucuria revederii a fost foarte mare. Nu ştiu dacă liceul este cea mai importantă etapă în viaţa unui tânăr, dar este, cu siguranţă, cea care îşi pune amprenta şi ne consolidează personalitatea... Cu siguranţă destinul nostru ar fi fost altul dacă învăţam în altă parte... Doar prin puterile tale nu poţi să reuşeşti întotdeauna în viaţă, sau reuşeşti cu eforturi mult mai mari...”, a povestit pentru Bistriţeanul.ro Florin Chereji, unul dintre absolvenţii promoţiei 1972.
La emoţionanta întâlnire au ajuns şi cinci dintre profesorii de atunci: Paula Bâzu, dirigintă la clasa cu profil uman, Maria Torok, Remus Bude, profesor de fizică, Maria Gabor, profesoară de latină şi Barteş Domiţian, profesorul de desen al elevilor care au absolvit în 1972.
„Îmi aduc aminte cu mare drag de domnul profesor Căluşeriu, un om deosebit, din păcate mort în 1988, un profesor de fizică foarte bun... Am ajuns în Politehnica din Bucureşti, la Facultatea de Electronică, în rând cu ceilalţi colegi, cu nimic mai prejos decât ei – graţie lui... Îmi amintesc cu drag şi de profesorul Gubesch, deşi traiectoria mea profesională ulterioară nu a avut legătură cu ce ne-a predat el. Însă mi-au rămas de la dumnealui dragostea pentru natură şi o anumită sistematizare şi disciplină... Acum recent, a plecat dintre noi profesorul Florescu, o altă personalitate deosebită a liceului, alături de alţi profesori de mare anvergură cum era şi profesorul Donilă, la română, cu care ne mai intersectam... Erau tineri profesori atunci...”, şi-a amintit Florin Chereji.
Adrian Sângeorzan, unul dintre seniorii care a participat la emoţionanta întâlnire, autorul unor importante romane şi volume de poezii, absolvent al Facultăţii de Medicină a Universității „Iuliu Haţieganu" din Cluj şi stabilit, din 1990, la New York unde profesează ca medic specialist în obstetrică-ginecologie – a povestit pentru Bistriţeanul.ro cui îi datorează cariera sa de medic: