Ieri seară, la Casa de Cultură a Sindicatelor au debutat Colocviile „George Coşbuc”, cu o serie de conferinţe pe tema „Coşbuc traducătorul”. Reputatul actor Dorel Vişan a susţinut un recital din cele mai frumoase poeme coşbuciene, iar Lenuţa Purja şi Florin Săsărman au completat atmosfera cu muzica lor sensibilă şi frumoasă.
Casa de Cultură a Sindicatelor a găzduit ieri-seară colocviul „Coşbuc traducătorul”, moderat de preşedintele Societăţii Scriitorilor din Bistriţa-Năsăud, Andrei Moldovan – care a şi remarcat, la un moment dat – că „la gimnaziul din Năsăud, unde a studiat Coşbuc, limba latină se făcea în 7 ore pe săptămână, am văzut programele şcolare, deci el a pornit cu o cultură foarte solidă în ceea ce priveşte limbile clasice…”.
Profesorul Alexandru Laszlo de la Colegiul Naţional „George Bariţiu” din Cluj le-a vorbit bistriţenilor despre traducerile lui Coşbuc din Dante – lansând o provocatoare întrebare referitoare la posibilitatea ca George Coşbuc să fie mai valoros ca şi traducător decât ca şi poet original. „Între cei trei mari clasici pe care i-a tradus (Homer, Virgiliu, Dante), Coşbuc era convins că Dante ar fi cel mai profund”
Profesorul universitar doctor Eugeniu Nistor de la Universitatea VPetru Maior” din Târgu Mureş s-a referit la rândul său la cunoştinţele avansate ale poetului care cunoştea foarte bine latina şi greaca, germana şi maghiara dar şi franceza, în timp ce Elena M. Cîmpan, profesoară de germană la Colegiul „Liviu Rebreanu”, s-a referit la traducerile lui Coşbuc din literatura romantică germană, respectiv Schiller.
Seara s-a încheiat cu un recital de poezie şi muzică susţinut de actorul Dorel Vişan, interpretul de folk Florin Săsărman şi Lenuţa Purja.
Directorul Casei de Cultură a Sindicatelor Bistriţa, Alexandru Câţcăuan, a anunţat că manifestările Colocviilor Coşbuc vor continua azi, la Năsăud şi Hordou. Invitaţii la eveniment vor vizita Casa Memorială Liviu Rebreanu din Prislop şi Muzeul Grăniceresc din Năsăud, de la ora 11.30 este programată o întâlnire cu elevii Colegiului Naţional „George Coşbuc” din Năsăud unde se va desfăşura şi o lectură publică din creaţiile poeţilor prezenţi – urmând ca, de la ora 13.00, invitaţii să poposească şi la Muzeul Memorial George Coşbuc din Hordou unde va avea loc decernarea premiilor Concursului Naţional de Poezie „George Coşbuc” şi un scurt recital poetic al laureaţilor.
Juriul Concursului Naţional de Poezie a fost prezidat, în acest an de Casian Maria Spiridon, iar între membri s-au aflat George Vulturescu, Daniel Săuca, Olimpiu Nușfelean și Virgil Rațiu – secretar.
Marele premiu „George Coșbuc” a fost acordat lui Andrei Zanca, Cluj Napoca – pentru volumul Pelerin, Editura Charmides, 2015. Au mai primit premiile „George Coșbuc” şi Ofelia Prodan (București – pentru volumul No Exit, Editura Charmides, 2015) şi Daniel D.Marin (București – pentru volumul Poeme cu ochelari, Editura Tracus Arte, 2014), iar Premiul Revistei „Mișcarea literară” a ajuns la Attila Racz, Bistrița – pentru volumul Femei, iubiri, poeme, Editura Charmides, 2015.
Juriul a acordat şi câteva premii speciale pentru Vasile Barbu (din Uzdin – Voivodina, Serbia – pentru volumul Crucea lui a fi, Editura Prier, 2015), Ionel Stoiț (Novi Sad, Voivodina, Serbia – pentru volumul Ochii mei înlăcrimați, Editura Tibiscus, 2015), Piotr Sommer (Polonia – pentru volumul Dimineața pe pământ, Editura Charmides, 2015).
Printre cei care s-au ales cu o mențiune se numără şi doi bistriţeni: Ștefan Veșcari (pentru volumul Povești cu mine, Editura TipoMoldova, 2015) şi Petru Eugen Iedean (pentru volumul Cimitirul florilor, Editura Karuna, 2014), alături de Sorin Cotlarciuc din Iași – pentru volumul Iluzii, doar iluzii, Editura Pim, 2015.
Premii pentru debut și premiile Revistei „Poesis” au ajuns la Alexandra Văcăroiu (pentru volumul Prezența sau absența, Editura Charmides, 2015), Alexandra Turcu (pentru volumul Celelalte produse, Editura Charmides, 2015), Maria Paula Erizanu (Chișinău – pentru volumul Ai grijă de tine, Editura Charmides, 2015). Mențiune pentru debut din partea Revistei „Caiete Silvane” a primit şi Valeriu Covrig–Cudrec, din Bistrița, pentru volumul Răstignit în dor, Editura Școala Ardeleană, 2015.
Colocviile „George Coşbuc" se încheie astăzi cu o agapă scriitoricească la Moara lui Coşbuc.