Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  198 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



VIDEO: Dorel Vişan, la Bistriţa – supărat şi total pornit pe lumea care îşi neglijează valorile

16/10/2015 10:13:34 Ioana BRADEA  
Ieri seară, la Casa de Cultură a Sindicatelor au debutat Colocviile „George Coşbuc”, cu o serie de conferinţe pe tema „Coşbuc traducătorul”. Reputatul actor Dorel Vişan a susţinut un recital din cele mai frumoase poeme coşbuciene, iar Lenuţa Purja şi Florin Săsărman au completat atmosfera cu muzica lor sensibilă şi frumoasă.

Casa de Cultură a Sindicatelor a găzduit ieri-seară colocviul „Coşbuc traducătorul”, moderat de preşedintele Societăţii Scriitorilor din Bistriţa-Năsăud, Andrei Moldovan – care a şi remarcat, la un moment dat – că „la gimnaziul din Năsăud, unde a studiat Coşbuc, limba latină se făcea în 7 ore pe săptămână, am văzut programele şcolare, deci el a pornit cu o cultură foarte solidă în ceea ce priveşte limbile clasice…”.

Profesorul Alexandru Laszlo de la Colegiul Naţional „George Bariţiu” din Cluj le-a vorbit bistriţenilor despre traducerile lui Coşbuc din Dante – lansând o provocatoare întrebare referitoare la posibilitatea ca George Coşbuc să fie mai valoros ca şi traducător decât ca şi poet original. „Între cei trei mari clasici pe care i-a tradus (Homer, Virgiliu, Dante), Coşbuc era convins că Dante ar fi cel mai profund

Profesorul universitar doctor Eugeniu Nistor de la Universitatea VPetru Maior” din Târgu Mureş s-a referit la rândul său la cunoştinţele avansate ale poetului care cunoştea foarte bine latina şi greaca, germana şi maghiara dar şi franceza, în timp ce Elena M. Cîmpan, profesoară de germană la Colegiul „Liviu Rebreanu”, s-a referit la traducerile lui Coşbuc din literatura romantică germană, respectiv Schiller.

Seara s-a încheiat cu un recital de poezie şi muzică susţinut de actorul Dorel Vişan, interpretul de folk Florin Săsărman şi Lenuţa Purja.

Directorul Casei de Cultură a Sindicatelor Bistriţa, Alexandru Câţcăuan, a anunţat că manifestările Colocviilor Coşbuc vor continua azi, la Năsăud şi Hordou. Invitaţii la eveniment vor vizita Casa Memorială Liviu Rebreanu din Prislop şi Muzeul Grăniceresc din Năsăud, de la ora 11.30 este programată o întâlnire cu elevii Colegiului Naţional „George Coşbuc” din Năsăud unde se va desfăşura şi o lectură publică din creaţiile poeţilor prezenţi – urmând ca, de la ora 13.00, invitaţii să poposească şi la Muzeul Memorial George Coşbuc din Hordou unde va avea loc decernarea premiilor Concursului Naţional de Poezie „George Coşbuc” şi un scurt recital poetic al laureaţilor.

Juriul Concursului Naţional de Poezie a fost prezidat, în acest an de Casian Maria Spiridon, iar între membri s-au aflat George Vulturescu, Daniel Săuca, Olimpiu Nușfelean și Virgil Rațiu – secretar.

Marele premiu „George Coșbuc” a fost acordat lui Andrei Zanca, Cluj Napoca – pentru volumul Pelerin, Editura Charmides, 2015. Au mai primit premiile „George Coșbuc” şi Ofelia Prodan (București – pentru volumul No Exit, Editura Charmides, 2015) şi Daniel D.Marin (București – pentru volumul Poeme cu ochelari, Editura Tracus Arte, 2014), iar Premiul Revistei „Mișcarea literară” a ajuns la Attila Racz, Bistrița – pentru volumul Femei, iubiri, poeme, Editura Charmides, 2015.

Juriul a acordat şi câteva premii speciale pentru Vasile Barbu (din Uzdin – Voivodina, Serbia – pentru volumul Crucea lui a fi, Editura Prier, 2015), Ionel Stoiț (Novi Sad, Voivodina, Serbia – pentru volumul Ochii mei înlăcrimați, Editura Tibiscus, 2015), Piotr Sommer (Polonia – pentru volumul Dimineața pe pământ, Editura Charmides, 2015).

Printre cei care s-au ales cu o mențiune se numără şi doi bistriţeni: Ștefan Veșcari (pentru volumul Povești cu mine, Editura TipoMoldova, 2015) şi Petru Eugen Iedean (pentru volumul Cimitirul florilor, Editura Karuna, 2014), alături de Sorin Cotlarciuc din Iași – pentru volumul Iluzii, doar iluzii, Editura Pim, 2015.

Premii pentru debut și premiile Revistei „Poesis” au ajuns la Alexandra Văcăroiu (pentru volumul Prezența sau absența, Editura Charmides, 2015), Alexandra Turcu (pentru volumul Celelalte produse, Editura Charmides, 2015), Maria Paula Erizanu (Chișinău – pentru volumul Ai grijă de tine, Editura Charmides, 2015). Mențiune pentru debut din partea Revistei „Caiete Silvane” a primit şi Valeriu Covrig–Cudrec, din Bistrița, pentru volumul Răstignit în dor, Editura Școala Ardeleană, 2015.

Colocviile „George Coşbuc" se încheie astăzi cu o agapă scriitoricească la Moara lui Coşbuc.

vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro