Diplomă de excelenţă pentru promovarea tinerelor talente, de-a lungul anilor, dar şi un cadou simbolic - a primit unul dintre şefii de instituţie din oraş, el declarându-se surprins şi extrem de emoţionat. „Nu mă aşteptam la aşa ceva, mai ales că, vă spun cu mâna pe inimă, nu am făcut prea mult pentru acest curs de măiestrie..."
Managerul Centrului Judeţean pentru Cultură, Gavril Ţărmure, a primit recent o Diplomă de Excelenţă din partea Asociației Culturale „Muzica la Altitudine” care a organizat, a V-a ediţie a unui deosebit curs de măiestrie, timp de 9 zile, la Poiana Stampei.
„Vrem să vă oferim o Diplomă de excelenţă pentru că promovaţi tinerele talente, pentru că aţi fost alături de noi nu doar la această ediţie aniversară, ci şi de-a lungul anilor...”, a precizat recent la Sinagogă Cristina Istrate, cu prilejul concertului final susţinut la Bistriţa de cei 22 de cursanți.
Având vârste cuprinse între 13 și 29 de ani, tinerii au participat zilele trecute la cursurile de perfecţionare coordonate la Poiana Stampei de bistriţeanca pasionată de muzică şi prăjituri, „pașii” lor fiind îndrumați de violoncelistul Răzvan Suma – Director al Orchestrelor și Corurilor Radio România, și violonistul Ștefan Horvath – concertmaestru la Orchestra Simfonică din Basel și concertmaestru invitat la Colegium Musikum Basel și Orchestra Simfonică din Berna.
„Sunt surprins şi extrem de emoţionat. Nu mă aşteptam la aşa ceva, mai ales că, vă spun cu mâna pe inimă, nu am făcut prea mult pentru acest curs de măiestrie. Cristina Istrate este primadona şi iniţiatoarea acestui proiect, sprijinit şi de cei doi mari artişti – Ştefan Horvath şi Răzvan Suma, foarte oneşti, pasionaţi şi pricepuţi în ceea ce fac... Vă mulţumesc tuturor pentru participare şi pentru acest exerciţiu pedagogic pe care îl desăvârşesc la altitudine în fiecare an...”, a precizat Gavril Ţărmure.
„Am avut anul acesta o ediţie aniversară, a cincea, şi cred că a fost cea mai bună dintre toate, cu elevi extrem de talentaţi din Elveţia şi Germania, dar şi din România... În urma unei selecţii riguroase, au participat la Poiana Stampei 10 violoncelişti şi 12 violonişti, între care şi cursanţi de la prima ediţie, cu care profesorii au lucrat individual, câte 40-50 de minute zilnic, de dimineaţa, de la ora 10 la 13 şi, cu o pauză pentru masă, din nou până spre seară, la ora 20...”, a povestit pentru Bistriţeanul.ro Cristina Istrate.
Cristina Istrate, absolventă a Academiei de muzică „Gheorghe Dima" din Cluj, dar şi manager al Cofetăriilor Cristina în Bistriţa, a recunoscut că ea însăşi a participat la foarte multe asemenea cursuri de măiestrie, în Germania, unde şansele de a interacţiona cu maestrul invitat să susţină acele cursuri erau foarte reduse iar cursanţii nu reuşeau să cânte în concert.
„În lumea noastră de muzicieni este foarte important studiul zilnic alături de un profesor bun şi şansa de a cânta în concerte, aşa cum au avut-o elevii şi studenţii de la Poiana Stampei, dincolo de distracţia zborurilor cu avionul şi oportunitatea de a se relaxa într-un peisaj minunat... S-a studiat mult şi intens, pe unii dintre cursanţi i-am surprins studiind şi noaptea, au primit piese de muzică de cameră, cu două zile înainte de concert, pentru a li se testa concentrarea, capacitatea de a se pune pe picioare şi de a-şi stăpâni emoţiile înainte de concert...”, a mai povestit Cristina Istrate.
În acest an, invitatul taberei muzicale a fost Dan Dediu, compozitor, fost rector al Universității Naționale de Muzică București, care a susținut seminarii relaționate cu complexitatea muzicii. Corepetitoare la masterclass-ul „Muzica la Altitudine” au fost pianistele Edit-Mihaela Arva și Anta Agavriloae-Barbu.
Parteneri ai evenimentului au fost Institutul Cultural Român, Primăria Poiana Stampei, Centrul Județean pentru Cultură Bistrița, Societatea de Concerte Bistrița şi BMW România.