Momente emoţionante, în această dimineaţă, la Hotel Metropolis, care a găzduit deschiderea oficială a Seminarului de Medicină şi Teologie, devenit după 15 ani de desfăşurare, o instituţie în toată puterea cuvântului, inclusă în calendarele naţionale şi internaţionale – după cum a descris-o IPS Andrei, care a oficiat un Te Deum.
Cea de-a XV-a ediţie a Seminarului de Medicină şi Teologie a fost inaugurat azi oficial, în absenţa ministrului Sănătăţii, Patriciu Achimaș-Cadariu, care a demisionat ieri, şi fără preşedintele Curţii Constituţionale a României, bistriţeanul Augustin Zegrean, reţinut şi el la Bucureşti.
Au fost prezente în schimb, oficialităţile locale şi judeţene, care au asistat la un emoţionant Te Deum oficiat de preoţii invitaţi la Seminar, cu binecuvântarea ÎPS Andrei Andreicuţ, arhiepiscop al Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolit al Clujului, Maramureşului şi Sălajului.
Dr Mircea Gelu Buta, directorul Spitalului Judeţean şi iniţiatorul evenimentului a rostit câteva cuvinte de bunvenit, amintind că în dimensiunea patetică a vieţii, Seminarul de Medicină şi Teologie încearcă să ofere o minimă comuniune. Ioan-Aurel Pop, rectorul Universităţii Babeş-Bolyai a oferit doctorului Mircea Gelu Buta o diplomă de onoare şi medalia Universităţii, „pentru laborioasa activitate în cadrul specializării Teologie Ortodoxă – Asistență socială, pentru implicarea sa activă în dezvoltarea cercetării științifice și pentru organizarea impecabilă a Seminarului de Medicină și Teologie”.
La rândul său, dr Mircea Gelu Buta a oferit rectorului şi mitropolitului două tablouri de mari dimensiuni semnate de celebrul Ştefan Popa Popa’s. Pentru o clipă, cei prezenţi au experimentat un fior de teamă, bănuind că ar fi vorba despre caricaturi ale celor doi oaspeţi, însă atmosfera s-a relaxat atunci când cei prezenţi au remarcat că este vorba de tablouri – portret.
După deschiderea oficială, în cuvântul de învăţătură, ÎPS Andrei a vorbit despre preţuirea pe care o poartă directorului Mircea Gelu Buta pentru tenacitatea cu care a organizat, de 15 ani încoace, Seminarul de Medicină şi Teologie la Bistriţa – „un eveniment devenit deja instituţie, despre care se vorbeşte pe plan naţional, dar şi internaţional”.
ÎPS Andrei a vorbit şi despre familia creştină, amintind de Cartea Facerii şi de faptul că Dumnezeu a făcut femeia şi bărbatul după chipul şi asemănarea Sa, oferindu-le divina misiune de a se înmulţi, şi de a naşte copii. Înaltul prelat a amintit şi despre sfaturile Sfântului Ioan Gură de Aur pentru familia creştină, dar şi de volumul lui Ioan Alexandru – Dragostea de patrie („Pentru cei de azi poate nu sună tocmai grozav, dar noi ne încăpăţânăm să credem în ataşamentul faţă de ţara şi neamul românesc”).
În timp ce primarul Ovidiu Creţu s-a retras după ce s-a sfârşit mica slujbă religioasă, preşedintele CJ, Emil Radu Moldovan, a asistat la primele conferinţe, luând cuvântul şi vorbind despre migraţie, pericolul care pândeşte în Europa răsăriteană – ultimul bastion al religiei ortodoxe, dar şi despre posibila frică pentru faptul că suntem creștini. „De noi depinde să păstrăm ce este al nostru și e sfânt, grai, tradiții și credința strămoșească în Dumnezeu. Dacă vom pierde aceste lucruri, cu sau fără migrația altor neamuri, vom fi pierduți...", a mai spus Radu Moldovan.
Rectorul UBB, Ioan Aurel Pop, a vorbit despre Minorităţi şi majorităţi în Transilvania, din Evul Mediu până în zilele noastre, după care la microfon au urmat Gheorghe Borcean şi Ioan Chirilă (președintele Senatului UBB).
La această oră sunt aşteptaţi să susţină conferinţe Felix Unger, președintele Academiei Europene de Știință și Artă din Salzburg, care va vorbi despre valorile etice în medicină, Manfred Wagner – din Germania care va conferenţia despre promovarea unei abordări etice a afacerilor, Nicolae Miu şi Irina Pop (UMF „Iuliu Hațieganu”, Cluj-Napoca) şi Vasile Astărăstoae (de la UMF „Gr. T. Popa”, Iași).
De la ora 12.45, academicianul, pictorul şi graficianul Sorin Dumitrescu va susține conferința „Creștinism accesibil și creștinism iconic”, urmând ca seminarul să se încheie cu un micro-concert susținut de Corul de cameră „Psalmodia Transylvanica”, dirijat de pr. prof. Vasile Stanciu.