Banii nu aduc fericirea. Dar o familie frumoasă îți poate dezvălui adevărata ei față. Titus Homei provine dintr-o familie săracă, în care hărnicia și înțelegerea sunt cea mai de preț avere. Tatăl, rămas fără un picior, lucrează în construcții, iar mama este femeie de serviciu la școală. Împreună ne servesc o lecție de viață cum rar ați întâlnit.
Despre Titus Homei, elev în clasa a VIII-a a Școlii Generale din Șieu-Odorhei, am aflat că este un copil extrem de talentat la muzică și desen, dar care provine dintr-o familie săracă, care nu-i poate susține talentul. În dreptul cazului lor scria că tata lucrează în construcții pentru a-și susține familia deși nu are un picior. Și-a adaptat o bicicletă cu care merge la lucru și lucrează cam tot ce poate folosindu-se de mâini. Despre mamă aflasem că e o femeie blândă, cu mult bun simț, care lucrează ca femeie de serviciu la școala din sat.
Fericirea e făcută din lucruri simple
Am ajuns în casa lor sâmbătă, când tocmai terminaseră de tăiat porcul. Mama și tata lucrau cot la cot la prepararea bucatelor. Fericiți și liniștiți. Aveau pe față o împlinire pe care cuvintele nu o pot descrie. Tăiaseră porcul și asta era o victorie. Că l-au avut, că au ce pune pe masa de Crăciun, că reușiseră să termine de preparat bunătățile. Fericirea lor se măsoară în astfel de realizări. Și le au în fiecare zi, că sunt foarte harnici și se bucură nespus de bunăstarea și liniștea sufletească pe care mâinile lor le-o dau.
Stau într-o căsuță mică, dar curată ca lacrima. Au făcut-o cu mâinile lor în ultimii 4 ani. Cărămidă cu cărămidă. Pas cu pas. Leu cu leu și cu multă sudoare din muncă cinstită.
Cum faci o casă nouă în vremuri de criză?!
Cu drag. Cu răbdare. Cu multă trudă.
Acum patru ani familia Homei s-a mutat din Chintelnic la Șieu-Odorhei, locul unde cu 45 de milioane luați din bancă și dintr-un împrumut, și-au permis să cumpere 8,5 ari de teren, numai al lor. Și au început să-și facă căsuța. Mai întâi o cameră, apoi încă una, apoi o bucătărie, care încă nu e gata. E simplu în căsuța lor, dar curat ca lacrima. În camera din față, unde dorm copiii, tati a lucrat cu mâna lui un uscător de haine. N-au avut bani să-și cumpere unul, dar asta n-a fost o problemă. Tati e harnic și l-a făcut.
Banii de căsuță?! Munciți cu trudă și cu mare efort de tată și calculați leu cu leu împreună cu mama. Nu numai că și-au terminat casuța, dar au returnat și creditul și împrumutul în acești 4 ani.
Tata muncește în construcții deși nu are un picior. Merge la lucru cu bicicleta...
Titus Homei - tatăl- este un exemplu că dacă vrei să muncești nimic nu te poate opri. Nici măcar o invaliditate gravă cum ar fi pierderea unui picior. Accidentul stupid în care și-a pierdut piciorul a avut loc în urmă cu 21 de ani, când avea tot atâția ani. Lucra în armată, a fost într-o aplicație la Zalău, iar mecanicul s-a îmbătat și a răsturnat tancul, iar piciorul i-a fost zdrobit efectiv. Mai târziu a cunoscut-o pe mama, Ana Maria, s-au căsătorit și acum formează o familie frumoasă alături de cei doi copii, Titus (14 ani) și Claudiu (6 ani).
Chiar dacă nu are un picior, asta nu l-a oprit pe Titus Homei să lucreze pentru familia lui. Și nu în orice domeniu. Lucrează în construcții. Finisează. Tencuiește. Zugrăvește. Pune gresie. Tot ce are omul nevoie. În lunile bune a câștigat între 10 și 15 milioane. Numai de muncă nu-i e frică și nu se plânge că nu poate. Poate pentru că vrea prea mult să poată oferi totul celor dragi. Nu vrea să le lipsească nimic. Iar copiii îl adoră...
Este la fel ca orice alt tată, poate chiar mai părinte decât alții. Îi duce cu bicicleta, căreia pe lângă o pedală adaptată să poată pedala, i-a mai pus un accesoriu: scaunul pentru cel mic.
Bicicleta este vehicolul care-l ajută să se deplaseze ușor și să meargă la muncă. Și așa nu întârzie niciodată...
Titus Junior vrea să ajungă un nume în muzica populară
Titus, băiatul lor cel mare, este un copil frumos, bucălat, foarte comunicativ, care nu a avut nicio emoție să-mi expună talentele sale. L-am rugat să-mi arate desenele. Mândru, sub privirile pline de încântare ale părinților, mi-a adus mapa cu lucrări. O icoană reprezentând-o pe Fecioara Maria, desenată în creion, mi-a atras privirea. Nu trebuie să fii critic de artă ca să remarci atenția la detalii, expresivitatea desenului. În alte desene combină frumos culorile, face umbre reușite. Cu siguranță că are un talent, pe care sub îndrumarea unor profesioniști l-ar putea șlefui. Dar la Șieu-Odorhei nu are prea multe opțiuni pentru așa ceva. Dar nu desenul este marea pasiune a lui Titus.
E foarte hotărât: vrea să ajungă un nume în muzica populară. E visul lui să cânte și nu a ezitat nicio secundă să îmbrace costumul popular pentru a interpreta în fața camerei video o piesă. Iar piesa pe care a interpretat-o m-a lăsat fără grai: ”Eu mă rog la Dumnezeu să-l ție pe tată-l meu/Doamne ce-am mai scump pe lume/ Tatăl meu cu vorbe bune...” (vezi VIDEO)
Costumul pe care l-a îmbrăcat l-a primit de la un vecin, care încântat de talentul lui i-a dat cu împrumut costumul de mire purtat în urmă cu 60 de ani. Costumul greu și îngălbenit de vreme nu i-a încurcat interpretarea. O răgușeală de la o răceală l-a supărat și s-a scuzat că n-a putut cânta piesa cum ar fi vrut. Oricum, numai surd să fii să nu-ți dai seama că într-adevăr are talent, are o voce caldă, cu inflexiuni speciale. Visul lui Titus este să urmeze cursurile unei școli de muzică, unde să-și șlefuiască talentul. Iar părinții au zis că-l susțin. Nu contează ce efort vor face, important e ca Titus să nu fie afectat de lipsa banilor și să aibă aceleași șanse ca și un copil dintr-o familie înstărită. Deja știu. De la anul va face naveta cu trenul la Bistrița, la un liceu, cel de muzică - speră cu toții.
Un costum popular al lui și un calculator - fericirea supremă pentru Titus
Părinții muncesc mult pentru fiecare lucrușor din casă, pentru fiecare masă. Obțin cu multă muncă fiecare vis și știu foarte bine ce-și pot permite și ce nu. Nu se întind mai mult decât le permite plapuma. În urma accidentului din armată tatăl are o pensie de handicap de 500 de lei (mărită de la 380 de lei în urmă cu doi ani), iar mama pentru că face curățenie în școală și grădiniță primește puțin peste 600 de lei pe lună. Din banii pe care tata îi face în costrucții peste vară își mai lucrează la căsuță, se pregătesc de iarnă, cu lemne, calculează atent și drămuiesc fiecare leuț pe care îl au. Acum plătesc rate la ultima achiziție, de care sunt tare mândri, o mașină de spălat nou-nouță, numai a lor.
Titus Junior visează la un calculator după cel pe care l-a avut s-a stricat, iar părinții nu-și permit să-i cumpere altul, chiar și vechi. Bugetul familiei nu poate suporta acum o astfel de cheltuială.
Dar, cel mai mare vis al lui Titus este un costum popular nou. De fapt este un vis la care nici nu poate... visa, că nu și-ar imagina vreodată că i s-ar putea întâmpla să cânte într-un costum popular numai al lui. E fericit și cu cel de împrumut, iar la unul nou parcă nu-și permite să se gândească.
De Crăciun, dacă ești bun și cuminte, visele se împlinesc
Bistrițeanul.ro a vorbit cu Moș Crăciun și ne-a spus că i-a lăsat lui Titus un costum popular mândru și frumos, cum numai meșterul popular Virginia Linul poate face.
Dar ca să-i facem Crăciunul și mai frumos unui copil bun și talentat, un calculator, chiar și folosit, dar funcțional, la care unul dintre noi poate renunța ar fi de mare ajutor. Și ar aduce bucuria supremă în familia Homei din Șieu-Odorhei, nr. 162.
Răsplata noastră va fi o familie cu adevărat fericită și împlinită de Crăciun. Și o lecție de viață despre muncă, înțelegere și adevărata avere: puterea de a înțelege că fericirea vine zilnic din lucrurile mărunte care îți colorează viața, nu din bunuri materiale la care poate nu vei ajunge niciodată sau dacă vei ajunge vei constata că nu te-au făcut atât de fericit cum visai.
Campania ”De Crăciun fii mai bun”, ediția a III-a, este organizată de Bistrițeanul.ro și Mănăstirea Nușeni, cu binecuvântarea Înalt Prea Sfințitului Părinte Mitropolit Andrei Andreicuț. Află mai multe despre campania din acest an AICI.