Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  128 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



VIDEO: De 500 de ani, sătenii din Chintelnic sperie spiritele rele în Ajun de Bobotează, costumați ca de Halloween

06/01/2016 00:14:10 Bianca SARA  
An de an, în 5 ianuarie, în Ajun de Bobotează, zeci de locanici din satul Chintelnic îmbracă cele mai urâte haine pe care le au în dulap și-și ascund chipul cu măști îngrozitoare. Localnicii din Chintelnic nu au mutat Halloweenul în ianuarie, ci continuă o tradiție veche de 500 de ani, prin care alungă spiritele rele.

Localitatea Chintelnic s-a transformat astă seară într-un adevărat film de groază. Zeci de săteni s-au îmbrăcat cu cele mai urâte haine pe care le aveau, și-au pus măști de vrăjitoare, strigoi sau draci și au început să colinde străzile localității.

„Ororile” din Chintelnic se repetă an de an, negreșit, de peste cinci secole. Hâzii, cum sunt numiți mascații de ocazie, vizitează fiecare casă din sat și culmea sunt primiți cu prăjituri și băuturi alcoolice, în ciuda gălăgiei și a faptului că își iau peste picior gazdele.

Etnologii spun că acest obicei este păstrat în micuța localitate situată la doar 20 de minute de Bistrița de peste 500 de ani, schimbându-se de la un an la altul doar costumațiile. Localnicii susțin că acesta este unul dintre puținele obiceiuri din zonă care a trecut testul timpului și este respectat cu sfințenie an de an.

Anul acesta, printre hâzi s-a numărat inclusiv preotul din sat Grigore Linul, care vrea chiar anul viitor să pună bazele unui festival dedicat hâzilor. Preotul, care este un susținător al acestui obicei, și-a costumat inclusiv fiica de 8 ani. Din costumație nu au lipsit elemente ale costumului popular.

Nimic nu este ciudat aici, este un obicei pe care îl păstrăm cu sfințenie. Acest obicei îl regăsim în Transilvania și nu numai, dar în seara de Anul Nou. Aici la Chintelnic avem o tradiție puțin mai neobișnuită, în Ajunul Bobotezei. Noi spunem că creștinii conștientizează prezența spiritelor sau a diavolului și nu se tem de ele”, precizează Grigore Linul.

Deși mulți dintre localnici susțin că mascații alungă spiritele rele, se pare că substratul acestui eveniment este altul. Potrivit preotului Grigore Linul, acum jumătate de secol sau chiar un secol, „hâzii” erau mult mai autentici: purtau costum popular, iar măștile erau făcute din resturi de pânză găsite prin casă.

De asemenea, „hâzii” aveau menirea de a-și spiona prietenii, ginerii, soacrele și a vedea care e zestrea fetelor de măritat și cât de bine era pusă la punct casa. Era foarte important ca cei mascați să nu fie recunoscuți.

„Este un obicei străvechi, de iscodire a caselor. Datează de mult, mult timp și tinerii și ficiorii de însurat și fetele se mascau pentru a intra în casele viitorilor socri sau soacre, pentru a vedea ce au, cu cine vorbește fata sau ficiorul, ce zestre au și așa mai departe”, spune unul dintre hâzi.

4299 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro