Emoționat de dezvoltarea accelerată a județului din care a fugit în urmă cu zeci de ani, Vasile Dâncu s-a declarat astăzi mândru că este bistrițean. Vicepremierul Vasile Dâncu și comisarul european, Corina Crețu, au vizitat astăzi două dintre cele mai importante obiective realizate în ultima perioadă în Bistrița – Ambulatoriul și Spitalul de Urgenț
Impresionat și emoționat, Vasile Dâncu a spus astăzi, după un breefing de presă că vizita la Bistrița, de unde a fugit l-a determinat să creadă și mai mult în proiectele sale începute în urmă cu câțiva ani, de descentralizare a administrației.
„Suntem în plin proces de reformă a administrației. Lucrăm la o strategie de cinci luni și vizita la Bistrița îmi întărește convingerea că acum 10 ani când am stabilit acest obiectiv, să particip ca profesor, ca specialist sociolog în procesul de descentralizare și regionalizare, nu am greșit. Această dovadă - cel mai modern spital din România, cel mai modern ambulatoriu, am văzut și blocul operator care se naște aici și care este un exemplu, ne demonstrează că de fapt criza din sănătate este o criză în primul rând de management. Este în primul rând o criză de management la nivelul administrației centrale. Știu că ne va reuși cu siguranță reforma administrației în administrația locală. Emoțiile pe care le am sunt cele legate de posibilitățile de a moderniza administrația centrală", a spus viceprim-ministrul Vasile Dâncu într-un breefing de presă.
„Această inițiativă a Consiliului Județean, a primăriei, a direcțiilor specializate, modul cum s-au comportat cu autoritățile centrale, cum au răspuns la toate cerințele foarte dure ale Uniunii Europene pentru a face asemenea programe demonstrează că de fapt competența este mult mai mare aici decât în zonă centrală, unde vedem că programele naționale au foarte multe probleme și în domeniul sănătății. Am încredere că prin ceea ce vom face în viitor, și îmi întăresc convingerea că descentralizarea este urgentă, trebuie dusă până la capăt și încrederea pe care trebuie să o acordăm noi țării, trebuie întărită. (...) Mă bucur să văd aici că prin lupta unor oameni s-a făcut ceea ce nu se poate face în județele mai bogate ale României, în orașe care au bugete foarte mari, în zone unde există o foarte mare concetrare de capital. (...) Ne bucurăm că aici la Bistrița vedem că se nasc practicile europene", a spus Vasile Dâncu mulțumindu-i Corinei Crețu pentru sprijinul pe care-l dă României, nu numai Transilvaniei.
„Fonduri există pentru toată lumea, însă în alte locuri există mai puțină inițiativă, există multă competiție politică, există blocaje de la unul la altul și mă bucur că aici comunitatea a început să reacționeze dincolo de politică și alte forme de interese...”, a mai spus Dâncu bucuros că a întâlnit în spitalul de la Bistrița „o grămadă de medici din Cluj care s-au mutat la Bistrița și vin pentru că pot să lucreze aici, pot să-și dezvolte cariera, este un lucru care arată noua direcție a migrației. De la pomul lăudat - la zonele unde își poate face omul profesia. Oamenii nu țin numai la bani, ci au nevoie și de o profesie pe care să poată să și-o desfășoare cu demnitate, cu tot ceea ce înseamnă o carieră. Pe de altă parte, am văzut în multe laboratoare medici din zona privată care s-au întors spre zona publică, deci nici migrația medicilor în străinătate nu este un fenomen implacabil, fatalist, medicii se pot întoarce, se pot întoarce și cei de la privat acolo unde au condiții mai bune și așa cum am văzut aici, o gestiune care se poate descurca cu costuri mai mici, dar cu efecte mult mai mari. Mă bucur că zorii statului inteligent parcă se nasc la Bistrița și vă spun încă o odată că sunt foarte fericit că m-am născut și pot să fiu mândru cu zona de unde am fugit".