Iar la această întrebare adresată zecilor de elevi bistriţeni sosiţi s-o asculte pe Elena Şorban (critic, muzicolog şi profesor universitar specializat în muzica veche transilvană) copiii nu prea au ştiut ce să răspundă. Ioan Pintea a povestit cât de tulburător ni l-a apropiat pe Dumnezeu muzica lui Bach.
Acum 330 de ani, pe când se năştea şi Johann Sebastian Bach – copiii nu prea aveau timp de joacă – fiind implicaţi de la cele mai mici vârste în treburile gospodăreşti, fiind nevoiţi să-şi ajute părinţii la muncile câmpului sau ale casei – dar atunci când se jucau, se jucau cu sau de-a muzica de unde şi termenul play music în engleză, în franceză jouer, în germană spielen) – a explicat criticul muzical, muzicologul şi profesorul universitar Elena Maria Şorban, de la Academia de Muzică „Gh Dima” şi UBB din Cluj-Napoca – invitată ieri la Conferinţele Bibliotecii Judeţene “George Coşbuc” din Bistriţa.
Profesoara Roxana Costeanu a fost cea care a prezentat-o pe invitata unei conferinţe extraordinare şi savuroase în care s-a vorbit despre importanţa şi frumuseţea muzicii celui mai cunoscut compozitor german, despre simţul de a vedea care presupune o certitudine şi simţul de a auzi, mult mai rafinat, care presupune folosirea imaginaţiei, despre familistul care a fost Bach dar şi perioada sa de profesorat în care a predat şi compus muzică pentru fiii săi – dintre care patru au devenit, la rândul lor compozitori iar unul dintre ei – Johann Christian Bach a fost chiar profesorul lui Mozart.
„De la 37 de ani a fost profesor, a compus mult pentru copii şi iată că şi acum, la 330 de ani de la naşterea lui, Caietele sale didactice sunt încă studiate iar Bach a rămas un profesor fenomenal...!” a mai explicat Elena Şorban.
Managerul Bibliotecii Judeţene, Ioan Pintea s-a referit în deschiderea conferinţei la cărţile şi scrierile care vorbesc despre Bach – începând de la Scurta cronică a Anei Magdalena Bach care ni-l înfăţişează pe Bach ca familist, tată, soţ şi persoană foarte credincioasă, continuând cu emoţionantele texte ale poetului Ioan Alexandru despre Bach şi terminând cu Ecleziastul vesel al lui Andrei Vieru în care este prezentată o atractivă perspectivă modernă şi actuală. Ioan Pintea a citit şi un fragment din Nicolae Steinhardt despre Bach, invitându-i pe elevi la Biblioteca Judeţeană unde există o impresionantă colecţie de discuri dar şi cărţi referitoare la prodigiosul compozitor care a influenţat fundamental istoria şi cursul muzicii...
Conferinţa „Cum compune J.S.Bach pe înţelesul celor tineri” a fost minunat completată de concertul elevilor de la Liceul de muzică „Tudor Jarda”: Levi Daniel Oniga, Sage Fouts, Andreea Suto, Cristi-Ana Rut Oniga, Petra Teodora Şular, Ana Maria Archiudean, Damaris Suldac, Andrei Bârte, Bogdan Cozac, Alex Timoce, Laura Darlaci, Andrada Băieşiu, Georgiana Creţa, prof. Bianca Vasile din clasele profesorilor Remus Oniga, Liana Bâca, Claudiu Barabaş, Carolina Karoli, Elena Oniga, Daniel Dimitriu, Roxana Costeanu şi Mărioara Buzilă.