Este Ziua mondială a Consumatorului, iar şeful Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Bistriţa-Năsăud a sărbătorit-o prin muncă, în mijlocul elevilor de la Liceul cu Program Sportiv care au aflat detalii şi capcane despre comerţul online, dar şi care le sunt drepturile.
„Suntem cu toţii consumatori şi de aceea trebuie să ştim care ne sunt drepturile. Din 1969, pe 15 martie, se sărbătoreşte Ziua Mondială a Consumatorului şi de atunci, an de an, se încearcă promovarea celor 4 drepturi fundamentale – dreptul la securitate şi la informare, dreptul de a fi ascultaţi şi dreptul de a alege liber produsele şi serviciile, fără condiţionări sau capcane ascunse...”, a precizat Dina Suciu, şeful Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Bistriţa-Năsăud.
Dina Suciu s-a aflat azi în mijlocul elevilor de la Liceul cu Program Sportiv – alături de comisarul Rodica Romonţi, specializată în produsele alimentare şi Aurelia Dan, inspector pentru educaţia permanentă în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean.
Tema discuţiei s-a referit la comerţul online şi capcanele pe care acesta le presupune, în contextul în care tot mai multă lume îşi face cumpărăturile pe Internet.
Trebuie să vă asiguraţi că utilizaţi şi cumpăraţi de la un operator sau vânzător autorizat care să aibă afişat pe site datele sale de identificare (oraşul de provenienţă, adresa, codul său de identificare fiscală), dar şi specificaţii referitoare la termenele de garanţie sau protecţia consumatorului – a precizat comisarul şef Dina Suciu.
De asemenea, este important să ştim că în cazul unui vânzător autorizat, în comerţul online – avem dreptul să returnăm produsul cumpărat în termen de 14 zile, fără să ne motivăm refuzul în vreun fel, aşa cum avem dreptul să primim banii înapoi în termen de 30 de zile – drept care nu se aplică în cazul celorlalte tipuri de comerţ care funcţionează pe principiul „văzut, plăcut, cumpărat”.
Elevii de la profilul Economic al Liceului Sportiv au aflat şi unde anume se pot returna produsele neconforme, cât este de important să citeşti un contract înainte de a-l semna, cât de important este să solicităm şi să păstrăm factura, bonul fiscal şi certificatul de garanţie al unui produs.
Aurelia Dan a prezentat rezultatele concursului naţional „Alege! Este dreptul tău” – etapa judeţeană: „La secţiunea Liceu, care a presupus testarea cunoştinţelor şi un eseu, la faza naţională s-au calificat două eleve de la Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu” – Paula Melisa Goron şi Andra Maria Ciosan, în timp ce Bianca Florean de la Liceul cu Program Sportiv a obţinut o menţiune. Felicitări!”, a precizat Aurelia Dan, adăugând că acest concurs a cuprins şi o secţiune de desene (pentru clasele I-IV) şi o secţiune de creaţii grafice (pentru clasele VII-VIII). Aici s-au calificat la etapa naţională Cecilia Pop (Şcoala Gimnazială „Avram Iancu”, clasa a VIII-a), Gabriel Rus şi Dorisa Niculina Pop, ambii elevi în clasa a II-a C, la Şcoala Gimnazială „Mihai Eminescu” Năsăud.