Spectaculoasă şi foarte interesantă prezentare de carte la Aletheia, ieri seară, când tânărul istoric clujean Cornel Jurju a povestit despre minciunile rudimentare transformate în adevăr pentru generaţii întregi şi nu s-a sfiit să lanseze reproşuri la adresa vicepremierului bistriţean Vasile Dâncu.
Cornel Jurju – istoricul clujean care a debutat cu o excepţională carte despre rezistenţa anticomunistă din Munţii Apuseni – a venit ieri la Bistriţa, pentru a-şi prezenta publicului cartea publicată la sfârşitul anului trecut de Editura Argonaut – Tovarăşi împotriva Coroanei. Ideologie şi propagandă în România comunistă, la invitaţia medicului Marius Pop.
Spirit incisiv şi informal, cu o rară putere de interpretare, afectiv, serios şi tonic – după cum l-a prezentat unul dintre profesorii săi citaţi de doctorul Tiberiu Podani, autorul a povestit bistriţenilor prezenţi la eveniment că interogaţia care s-a aflat la baza acestei cărţi se referă la cauzele care au făcut posibil ca „imediat după 89 majoritatea covârşitoare a societăţii româneşti (şi acest lucru se prelungeşte până azi) să aibă percepţii deformate şi negative, să se manifeste cu o anumită vehemenţă faţă de tema monarhiei ca instituţie, dar şi ca dimensiune importantă în trecutul României…”
„O minciună, oricât este ea de rudimentară poate deveni adevărul subiectiv al unor generaţii sau al unei întregi societăţi”, a mai afirmat Cornel Jurju referindu-se la viziunea pragmatică eronat înţeleasă şi susţinută de mulţi care afirmă că nu trebuie să ne intereseze trecutul.
„Suntem prizonierii momentului, ai clipei, suntem striviţi de prezent, ce a fost nu mai are importanţă. Ceea ce este foarte greşit. Inclusiv pe vicepremierul Vasile Dâncu l-am auzit pomenind că nu ne mai trebuie istorie, ne este de ajuns prezentul!”, a mai afirmat Cornel Jurju care nu s-a ferit să-i reproşeze vicepremierului Vasile Dâncu, de pildă, atitudinea mult prea «diplomatică» referitoare la monarhie.
„Trecutul generează reacţii, atitudini, emoţii sau spaime şi se transformă în opinii, în opţiuni şi în alegeri, la un moment dat, şi în acest fel ne influenţează prezentul şi ne influenţează viitorul. Cred că fiecare dintre noi ne putem da seama în ce măsură memoria trecutului a fost un atu pentru ceea ce s-a întâmplat în România din 1990 sau a fost, dimpotrivă, o sursă nesfârşită de capcane şi obstacole pe care ne tot chinuim să le depăşim sau în faţa cărora încă ne aflăm şi azi. Un lucru e cert: nu am reuşit să înţelegem încă, să acceptăm şi să ne asumăm cu adevărat excepţionala experienţă monarhistă a naţiunii şi a poporului roman…”, a conchis Cornel Jurju, amintind, între altele, celebrele cuvinte ale lui George Orwell din 1984 „Cine controlează trecutul, controlează viitorul. Cine controlează prezentul - controlează trecutul...".