Primăria Bistriţa se poate lăuda cu unul dintre cele mai frumoase centre de informare turistică din ţară. O hartă 3D şi un proiector cu imagini şi informaţii despre Bistriţa sunt noutăţile în ceea ce priveşte promovarea turismului în municipiul Bistriţa.
Centrul Naţional de Informare Turistică a fost finalizat de curând, iar investiţia se ridică la 532.221 de lei. Acesta a fost amenajat la parterul Primăriei Bistriţa, în Piaţa Centrală la numărul 4 şi este una dintre realizările cu care Bistriţa se poate mândri.
O hartă 3D cu oraşul şi un proiector pe care pot fi vizualizate informaţii legate despre Bistriţa şi istoria oraşului. De asemenea, centrul are o sală de conferinţe, spaţii de informare şi promovare, spaţiu expoziţional, pereţi expoziţionali glisanţi, monitoare pentru rularea spoturilor de promovare, infodesk, etc.
„În centrul de informare turistică am dorit să creăm niște posibilități cât mai explicite pentru cei care sunt interesați de istoricul orașului, de situația lui turistică, de ceea ce se poate vizita. Și am luat un model pe care l-am văzut în Germania, la centrul de informare Regensburg, care la ora actuală este sub nivelul nostru. Nu a fost un proiect chiar obișnuit, nu numai reabilitarea unei clădiri, ci și programe și machete care să arate orașul. Este o lucrare chiar excepțională. Am reușit să realizăm nu numai un centru de informare turistică, ci un punct de atracție turistică chiar excepțional. Este un obiectiv de care eu personal, ca primar, sunt foarte mândru că s-a realizat în timpul mandatului meu. Chiar dacă nu are o valoare foarte mare, este un proiect cu totul și cu totul deosebit. Am văzut centrul de informare din Regensburg și macheta de acolo. Este frumos, dar ce avem aici este superior și nu cred că în România este un centru de informare turistică la acest nivel. Cu siguranță suntem unicat. Probabil că vor veni și alții să facă aceste lucruri, este normal să se copieze, și noi am preluat ideea din Regensburg. Avem la Bistrița un adevărat obiectiv turistic nu numai pentru cei care vin din afară, ci și pentru cetățenii de aici care sunt interesați de istorie și vor să vadă imaginile de ansamblu", a declarat primarul Ovidiu Creţu, astăzi la o conferinţă de presă.
Macheta din sala centrului şi proiectorul pot fi folosite cu ajutorul unei tablete sau direct cu ajutorul mâinii, hologramele de pe proiector putând fi activate foarte simplu.
În funcţie de ceea ce doreşte turistul să vadă sau de perioada istorică despre care vrea să afle informaţii turistice, macheta se luminează, iar pe proiector apar informaţiile şi imaginile de care turistul este interesat.