Au muncit pe rupte de dimineaţa până seara, au studiat, au făcut exerciţii la care cei mai mulţi dintre bistriţeni nu ar rezista, s-au distrat, au simţit pe pielea lor ce înseamnă euforia, emoţia, libertatea înconjuraţi din toate părţile de muzică.
12 elevi, instrumentişti şi solişti vocali de la Liceul de Muzică “Tudor Jarda” din Bistriţa au participat zilele trecute la un masterclass intensiv de jazz – desfăşurat la Bistriţa sub îndrumarea lectorului universitar Răzvan Metea de la Academia de muzică “Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca – demonstrându-şi calităţile într-un concert impresionant despre care puteţi reciti accesând linkul de mai jos:
FOTO/VIDEO: Surprize la Palatul Culturii, astă-seară, într-un concert plin de emoţii şi promisiuni
Câţiva dintre participanţii la acest curs intensiv de jazz au povestit pentru Bistriţeanul.ro ce anume au învăţat, cu ce s-au ales, cum a fost atmosfera şi ce le-a plăcut la Masterclassul Bistriţa Armonia Jazz. Mimi Denisa Dascăl a învăţat să nu mai aibă emoţii pe scenă şi să se bucure de atmosfera de gaşcă care s-a format între colegii săi:
Alexa Dragu, singura dintre tinerii interpreţi care s-a declarat total cucerită de o viitoare carieră în jazz, a subliniat că, în ciuda unor repetiţii extenuante – a fost cel mai frumos weekend din viaţa ei:
Titus Homei a admis că profesorul Claudiu Şular i-a propus să participe: „Parcă e mai relaxantă atmosfera aici, sau aşa mi se pare, este ceva diferit. Ar fi o posibilitate să cânt şi jazz de acum înainte. Nu aş renunţa la muzica populară, dar nu ar fi exclus nici să le fac pe amândouă... Un sfat pe care l-am primit a fost că trebuie să fiu mai convingător, să cânt mai în forţă şi să domin. Dar asta e valabil şi la muzică populară.”
Profesorul de clarinet Mircea Borzoş a recunoscut că şi-ar dori să existe un opţional în care să se predea jazz-ul la şcoală, au şi fost încercări de a crea un big ban, dar instrumentiştii care ajungeau în clasa a VIII-a se îndreptau ulterior spre studii teoretice, canto sau canto popular. „Important este că s-a auzit de Bistriţa şi se ştie deja în multe locuri din ţară, cu prilejul acestui festival şi că ne facem cunoscuţi. Încet, treptat, mai greu, înaintăm, cu paşi mici şi ne facem cunoscuţi. Cred că jazzul are şanse şi la Bistriţa. Am participat, alături de copii, la concertul susţinut de Lucian Ban, iar Sinagoga a fost plină, deci jazzul este apreciat de publicul bistriţean. Avem şi copii foarte talentaţi cu voci deosebite. Nu i-am auzit până acum, cântau canto clasic sau folclor, iar acum am descoperit că şi la jazz se descurcă extraordinar de bine...”, a mai precizat profesorul Mircea Borzoş pentru Bistriţeanul.ro.
Pe scenă au făcut o figură la fel de frumoasă şi Gherasim Spîn (clarinet), Ralph Max Berbecar (voce) sau Daria Budurlean (mezina cursurilor, în vârstă de doar 12 ani) – care au povestit pentru Bistriţeanul.ro ce au învăţat participând la Masterclassul Bistriţa Armonia Jazz:
La spectacolul conceput de Răzvan Metea, lector universitar la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj au contribuit şi Karina Bozga (voce), Denisa Antonia Popovici (voce), Andrei Onoie (clarinet), Eduard Bodiu (clarinet), Ovidiu Județ (saxofon), Codruț Ceoarec (saxofon), împreună cu invitaţii de la „Bigg Dimm A 'Band”.
Cea de-a doua ediţie a Festivalului „Bistriţa Armonia Jazz”, proiect inițiat de Asociația „Armonia” și cofinanțat din bugetul local al muncipiului Bistrița, s-a derulat în parcul municipal, între 8 şi 10 octombrie. Liceul de Muzică „Tudor Jarda” Bistriţa a găzduit, în paralel, masterclass-ul „Bistriţa Armonia Jazz”, workshop-uri cu formaţia „Bigg Dimm A 'Band”, cursuri pentru interpretare instrumentală şi vocală.
Parteneri ai festivalului au fost Palatul Culturii, Liceul de Muzică „Tudor Jarda”, Biblioteca Județeană „George Cosbuc” și Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud, iar sponsorii care au făcut posibil acest eveniment au fost S.C.„Teraplast” S.A. Bistrița, S.C. „Leoni Wiring Systems RO” S.R.L. Bistrița, Îndemânarea Construct SRL Bistrița. Evenimentul a fost susţinut, de asemenea, de Pensiunea „Miracolo”, Restaurant „Rapsodia”, Pizzeria „Tonight”, Fundația Cultural Umanitară „Henri Coandă” Bistrița, Camera de Comerţ și Industrie Bistrița-Năsăud, TMK, Școala Mamelor „Samas”, „Newart of BodyGym”, Avon, TMK, Dream Catcher, Cheers All Stars, Asociaţia Culturală Bistriţa Medievală și de o echipă inimoasă de voluntari.