Nu se mai poartă, nu mai găseşti în zilele noastre tineri care să facă asemenea cadouri, dar tot e bine că s-a întâmplat şi că am aflat şi noi despre tânărul de 31 de ani care i-a dăruit iubitei cel mai frumos cadou de nuntă: un tandru şi învăluitor salut de dragoste...
S-a întâmplat duminică seară, la Sinagogă, într-o seară britanică şi tulburătoare, în care violoncelistul Răzvan Suma şi pianista Rebeca Omordia (născută la Craiova, în 1983, mama ei fiind româncă, iar tatăl nigerian) – au susţinut un recital extraordinar pentru melomanii din Bistriţa care au avut parte de piese în primă audiţie şi compozitori britanici rareori ascultaţi pe aceste meleaguri.
„Să încercăm să rupem puţin barierele şi clişeele astea care asociază muzica britanică – asociată cu ploaie, lugubru, groază, brexit...”, a remarcat la un moment dat Răzvan Suma, propunând publicului Variaţiunile în Si minor („foarte atipice pentru mediul britanic”) compuse de Samuel Coleridge-Taylor:
Din programul turneului naţional „Seară britanică” a făcut parte şi faimoasa piesă Salut de dragoste, compusă de Edward Elgar în iulie 1888, pe când compozitorul britanic avea 31 de ani şi era nebuneşte îndrăgostit de Caroline Alice Roberts. Atunci când s-au logodit, Caroline i-a dăruit un poem („The Wind at Dawn”) pe care Edward l-a aranjat pe note, oferindu-i, totodată, drept cadou de logodnă, piesa Salut d'Amour (Liebegruss). Partitura avea şi o dedicaţie în franceză - „à Carice" – o combinaţie a celor două nume ale viitoarei sale soţii, Caroline Alice, acesta fiind de altfel şi numele pe care cei doi l-au ales pentru fiica lor care s-a născut doi ani mai târziu...
Turneul naţional „Seară britanică” a poposit şi la Sinagoga din Bistriţa, duminică, iar publicul din Bistriţa a avut şansa de a veni în contact cu un repertoriu foarte rar cântat pe scenele româneşti – o muzică „altfel”, marcată, ca şi umorul englezesc, de un tip special de seninătate, dublată de un ascuţit simţ al observaţiei, care merge adeseori direct către inima ascultătorului.
Proiectul cofinanţat de Uniunea de Creaţie Interpretativă a Muzicienilor din România şi având drept coproducător Radio România a fost gândit în aceeaşi idee în care, începând din 2011, Răzvan Suma a susţinut o serie de turnee naţionale solo în cadrul proiectului „Vă place…?” – pe care bistriţenii l-au admirat la Sinagogă şi în anii trecuţi, cu prilejul concertelor organizate în cadrul workshopului Muzica la Altitudine (Foto/Video: Ca şi cum ai conduce un Ferrari în locul unei Dacii), dar şi alături de soţia sa, Analia Selis (VIDEO: O nebunie de poveste cu rechini, îngeri ascunşi în cartiere mărginaşe, umbrele şi dragoste cât cuprinde… sau VIDEO TANGO. Despre dragoste, moarte, răzbunare și multă pasiune...).
Artiştii au dedicat concertele din turneul „Seară britanică” unei cauze caritabile, mai precis celor de la Hospice Casa Speranţei care există de 25 de ani în România pentru a oferi sprijin gratuit copiilor şi adulţilor cu boli incurabile. „Pentru că ştim cât de mare este nevoia de servicii de îngrijire paliativă, ne alăturăm demersurilor Hospice şi îi îndemnăm pe spectatorii şi prietenii noştri să se implice alături de noi, prin donaţii, redirecţionarea a 2% din impozitul pe venit sau orice altă formă de susţinere a acestei cauze (www.hospice.ro)” au precizat muzicienii la Bistriţa.
Iar dacă pe Răzvan Suma bistriţenii îl cunosct deja, nu ar strica să afle şi că Rebeca Omordia s-a născut la Craiova în 1983, având mama româncă şi tatăl nigerian şi că printre cele mai importante colaborări se numără cea cu renumitul violoncelist britanic Julian Lloyd Weber, alături de care a concertat ca partener de muzică de cameră și care recunoaşte că a lucrat cu o „tânără pianistă excepțională numită Rebeca Omordia. Rebeca este pe jumătate româncă, pe jumătate nigeriană - câtă forță rezultă din această combinație!… Rebeca are o tehnică ce nu cunoaște limite, dar cel mai important, ea cântă cu o înțelegere şi o profunzime foarte rar întâlnite astăzi”.
Absolventă a Universității Naționale de Muzică din București, Rebeca Omordia a urmat un Master Socrates Erasmus la Conservatorul din Birmingham, obținând în 2007 o bursă de studii pre-doctorale din cadrul aceleași universități. În 2010 a câștigat bursa Ofenheim pentru studii post-universitare, oferită de Trinity College, Londra (clasa Prof. Mikhail Kazakevich), reuşind să obţină semnificative reușite în competiții de renume: Premiul I la Concursul Internațional Beethoven, Arad, 2007, Premiul Renna Kellaway Piano Recital, Birmingham, Anglia 2009; Premiul I la Concursul Delius, Birmingham, Anglia, 2009; Premiul III la Concursul Internațional Béla Bartók, Szeged, Ungaria, 2010.
Delius Prize câștigat în 2009 la Birmingham Conservatoire a deschis colaborarea cu renumitul violoncelist britanic Julian Lloyd Webber, alături de care a concertat în 2012-2014 în numeroase transmisiuni directe la BBC Radio 3, în fața primului ministru al Marii Britanii, la Highgrove, reședința printului de Wales, pentru organizația „Princes’Trust”.
În 2013, Rebeca Omordia a transcris pentru violoncel și harpă Seal Lullaby, lucrare a cunoscutului compozitor american Eric Withacre, care a fost înregistrată pentru Deutsche Gramophone de către violoncelistul Julian Lloyd Webber, împreună cu harpista prințului de Wales, Catrin Finch.