Demisiile forțate de la Leoni, care, se pare, continuă și săptămâna aceasta, au ajuns la urechiile Instituției Prefectului, dar și ale ITM-ului, care i-au sfătuit astăzi pe doi foști angajați ai producătorului german. Prefectul spune că dacă se va confirma că este un fenomen de masă va solicita o întrevedere cu reprezentanții Leoni.
Grevele spontane care au avut loc acum o săptămână și jumătate la Leoni și-au produs efectele negative abia începând cu vinerea trecută. Atunci, zeci de angajați au fost forțați să își depună demisiile și să părăsească de îndată fabrica, conduși afară de către serviciul de pază.
Deși surse Bistrițeanul.ro susțin că în această situație se află cel puțin 80 de persoane, doar două s-au prezentat astăzi la discuția cu prefectul Ovidiu Frenț, care este și președintele Comisiei de Dialog Social. Mai multe despre demisiile forțate de la Leoni puteți citi AICI.
„E o companie privată. Din punct de vedere oficial, la Leoni nu avem un conflict, iar lucrurile s-au clarificat în privința drepturilor și obligațiilor ambelor părți. În acest caz am invitat-o pe doamna de la ITM specializată în contracte colective de muncă, la discuțiile cu cei doi foști angajați ai Leoni, urmând ca această instituție a statului va fi sesizată să verifice dacă s-au îndeplinit condițiile legale. În cazul în care nu se va ajunge la nicio concluzie și nu se va putea armoniza poziția foștilor angajați cu conducerea, ei pot să deschidă o acțiune la Tribunalul Bistrița-Năsăud”, a declarat prefectul, astăzi, după întâlnirea cu cei doi angajați.
Cei doi foști angajați, care și-au pierdut locul de muncă au fost sfătuiți și de un reprezentant al ITM. Acesta a precizat că greva organizată la mijlocul lunii nu a fost legală, potrivit legislației în vigoare.
Pe de altă parte, angajații trebuiau să primească vineri documentele semnate în original. Neînmânarea acestor documente le permite angajaților să sesizeze ITM în această chestiune.
„Ce s-a întâmplat la societatea Leoni se va soluționa în instanță, pentru că ea este competentă să intervină în litigiul individual de muncă. ITM intervine doar la conflictele colective, dacă ne sunt sesizate. În această situație, nu ne-am aflat într-un astfel de conflict colectiv. Societatea Leoni avea înregistrat un contract colectiv de muncă legal și valabil în momentul în care au avut loc acele evenimente și conform Legii Dialogului Social, pe perioada contractului colectiv de muncă în vigoare, nu se pot declanșa greve. Orice formă care ar îmbrățișa aspect de grevă este declarată ilegală”, a declarat reprezentantul ITM specializat în contracte colective de muncă, Emrich Gina.
Prefectul a precizat că deși la discuții s-au prezentat doar două persoane o să încerce să afle dacă este vorba despre un fenomen de masă, caz în care va solicita o întâlnire cu conducerea Leoni.
„Am să aflu dacă este vorba despre o fenomen de masă și am să solicit o discuție cu conducerea. Mi se pare deja un număr important și am să solicit conducerii Leoni să avem o întrevedere pentru a vedea ce s-a întâmplat. De la 5 oameni în sus mi se pare semnificativ și atunci o să sun să ne întâlnim să vedem ce s-a întâmplat”, a completat prefectul Ovidiu Frenț, când a aflat de la reprezentanții presei că în situația celor doi foști angajați se află alte zeci de persoane.
21710 vizualizari
loading...
404 Not Found
Server Error
404
Page Not Found
This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.
Avertisment: Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.
NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.