Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  60 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



VIDEO: Ce să înveţe meseriaşii de azi de la meşterii de acum 400 de ani?!

10/09/2015 13:24:06 Ioana BRADEA  
Nu ne prea omorâm noi cu munca, dar o lucrare care acoperă aproape 800 de ani de istorie a muncii urbane nu poate decât să ne lumineze. Subprefectul Ovidiu Frenţ, Thomas Hartig, (Forumul German din Bistriţa) şi alţi oaspeţi din Germania au participat ieri la lansarea volumului scris despre breslele meşteşugăreşti bistriţene.

Volumul “Breslele meşteşugăreşti şi dezvoltarea economică a Ardealului” – conceput iniţial ca teză de doctorat a profesoarei Anca Berendea – a fost prezentat ieri seară publicului bistriţean.

Este o istorie a muncii urbane, o istorie a meşteşugurilor nu doar din Bistriţa ci şi din întreg Ardealul” a precizat istoricul Vasile Duda cu prilejul lansării acestui volum la Centrul German de pe Strada Dornei.

Vasile Duda a povestit şi despre provocarea acelor vremuri (ca şi a vremurilor de azi, de altfel) de a-i atrage pe tineri să deprindă meseriile practice, desprestarostele unei bresle – de regulă cel mai în vârstă dintre meseriaşi – cel care avea suficientă experienţă, răbdare şi dorinţa de a împărtăşi din secretele meseriei sale dar şi despre acceptarea destul de dificilă în rândul unei bresle – fapt care presupunea multe dificultăţi, cheltuieli suplimentare şi un adevărat examen pentru cei care doreau să pătrundă în cercurile selecte ale meşterilor.

Volumul a fost prezentat şi de fostul muzeograf Gabriela Rădulescu: “Lucrarea, în densitatea ei şi structura ei acoperă aproape 8 veacuri de istorie şi de muncă, se caracterizează prin rigoare ştiinţifică, instrumente bibliografice foarte bune şi interesante…

Autoarea Anca Berendea a recunoscut că s-a oprit asupra breslelor pentru că avea nevoie de o temă pentru teza de doctorat: “Bistriţa a fost un oraş extrem de puternic în care breslele au înflorit, am avut un punct de plecare de la care am extins cercetările asupra întregului Ardeal. A fost dificil dar şi foarte plăcut – am avut ceva probleme legate de documentare şi de sursele primare ale cercetării, pentru că nu te poţi baza doar pe surse secundare sau terţiare, iar multe din sursele primare lipsesc, din diferite motive… Dar odată ce am intrat în universal arhivelor şi a documentelor vechi a fost o plăcere deosebită. De cele mai multe ori m-am simţeam la Arhive ca un copil într-un magazin de jucării…” a mărturisit Anca Berendea pentru Bistriţeanul.ro.

Ce ar avea de învăţat meseriaşii de azi de la meşterii de acum câteva secole…?

Ar avea de învăţat în primul rând că există nişte standarde calitative care trebuie respectate. Ar avea de învăţat că pentru a ajunge meseriaş sau meşter adevărat este nevoie de foarte multă şcoală, este nevoie de educaţie şi de anumite sacrificii… Ar avea de învăţat ce înseamnă seriozitatea şi punctualitatea…” a mai spus autoarea Anca Berendea pentru Bistriţeanul.ro.

Cartea s-a epuizat aproape în întregime ieri-seară, dar cei interesaţi de subiect au şanse să mai găsească la Centrul German de pe Strada Dornei câteva exemplare ale volumului care costă 31 de lei.

1988 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro