Monarhişti, simpatizanţi ai familiei regale dar şi urmaşi ai unor deţinuţi politici dinainte de ’89 au depus azi, la prânz, la monumentul de la Lamă, coroane de flori şi au aprins lumânări – într-un emoţionant moment festiv în care au fost evocate ororile şi închisorile comuniste. Tânăra generaţie ar trebui să reţină următorul fapt:
Clubul Monarhiştilor Bistriţeni a organizat azi la prânz, la monumental foştilor deţinuţi politici din faţa Blocului Lamă o emoţionantă întâlnire – prilej de "subtilă pedagogie care, sperăm, că va genera, în timp, anumite izbânzi”, a afirmat Nic Şerban, amintind de fermitatea morală care i-a salvat pe cei care au avut de înfruntat orori ale comunismului – complet străine tinerilor de azi.
“Tânăra generaţie ar trebui să reţină următorul fapt: dacă ai credinţă şi perseverezi – poţi învinge orice rău, orice greutate…” a povestit pentru Bistriţeanul.ro profesorul Constantin Totir, autorul cărţii de memorii “Prigoniții biruitori”.
Profesorul Dumitru Totir a condus, între anii 1948-1952, Mișcarea de rezistență anticomunistă din Turnu Severin, plătind scump curajul de a mărturisi pentru adevăr şi fiind executat de securitatea comunistă în 1952 la Craiova. În urma jertfei sale a rămas o mamă văduvă, Nicolita Totir și șase copii orfani: Constanța, Haralambie, Nicolae, Ileana, Constantin și Aurora - dați afară din școli de comuniști.
La evenimentul organizat în cinstea zilei de 10 Mai, ziua Au fost prezenţi şi membrii ai Asociaţiei foştilor deţinuţi politici din Bistriţa, s-au amintit şi eforturile unor personalităţi precum Victor Nedelea – autorul monumentului din faţa Blocului Lamă, dar şi al autorităţilor care au făcut posibilă amplasarea lui.