Într-un context care s-a suprapus oarecum cu mobilizarea de ieri a mii de români care au ieşit din nou să protesteze în Piaţa Victoriei - la Biblioteca Judeţeană „George Coşbuc” a avut loc o dezbatere despre dizidenţa şi curajul unor scriitori de a protesta în faţa autorităţilor înainte de anii ’70.
Ieri a debutat la Biblioteca Judeţeană „George Coşbuc” din Bistriţa seria de manifestări culturale intitulate Rebreniana. Scriitori şi profesori de literatura română, elevi şi reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar Bistriţa-Năsăud au participat la o dezbatere referitoare la dizidenţa literară care a existat înainte de Paul Goma şi cutremurul provocat de acest scriitor în 1977.
Invitat a fost scriitorul Ion Simuţ care şi-a prezentat publicului cartea „Literaturile române postbelice”.
„Domnul Ion Simuţ a fost de mai multe ori la noi în judeţ la diverse simpozioane şi colocvii, şi-a lansat cărţi aici, are legături de prietenie cu foarte mulţi dintre noi şi a făcut acest drum lung de la Oradea, de data aceasta pentru a ne vorbi despre Paul Goma. Ştiţi că biblioteca noastră a organizat anul trecut un eveniment dedicat lui Paul Goma. Cred că suntem printre foarte puţinele instituţii culturale din România care au organizat un eveniment dedicat acestei personalităţi...”, a spus în cuvântul de deschidere Ioan Pintea, managerul Bibliotecii Judeţene „George Coşbuc” şi moderatorul întâlnirii.
„Nu tocmai despre Paul Goma am de gând să vă vorbesc azi, ci despre ce a fost înainte de Paul Goma”, a anunţat scriitorul Ion Simuţ.
Programul Rebreniana a continuat azi la Chiuza, la Centrul Cultural „Liviu Rebreanu” unde, de la ora 12:00, a fost programat seminarul „Modernitatea romanului «Adam și Eva» de Liviu Rebreanu”, în timp ce mâine, de la ora 12:00, la Muzeul Cuibul Visurilor din Maieru, va avea loc colocviul „Biografismul în evaluarea operei rebreniene”. Sunt invitați scriitorii Ion Simuț, Irina Petraș, Constantin Cubleșan, Ovidiu Pecican, alături de alte personalităţi ale literelor din Bistrița-Năsăud.