Talentul se moşteneşte în familie – au demonstrat-o cu vârf şi îndesat nepoţii cunoscutului rapsod trișcaș Larion Marica din Leșu Ilvei. Dacă acesta făcea senzaţie prin sat cu fluierul său – nepoţii, dimpotrivă, au schimbat macazul.
Melomanii din Bistriţa au avut ocazia s-o revadă pe Maria Marica – cea care a susţinut un spectaculos micro-recital de vioară anul trecut, când Mircea Cărtărescu a primit la Bistriţa Premiul pentru Literatură al oraşului Bistriţa, impresionându-şi publicul cu o interpretare impecabilă şi emoţionantă a Campanellei lui Paganini.
Alături de Maria, pe scena Sinagogii au urcat duminică seară şi Lucia Marica – vioară, Mihai Marica – violoncel şi Angela Marica la pian – toţi nepoţi ai apreciatului rapsod trișcaș Larion Marica din Leșu Ilvei.
Dacă bunicul lor făcea senzaţie cu trişca lui în Leşu Ilvei – nepoţii, în schimb, s-au apucat de studiat muzică la şcoală, strălucind acum pe marile scene ale lumii.
Gavril Ţărmure, managerul Centrului Judeţean pentru Cultură, i-a prezentat pe tinerii muzicieni în termeni elogioşi, amintind că aceştia au câştigat premii importante la concursuri europene și că ei urmează diferite stagii de pregătire în instituțiile muzicale de profil. “Aşa se face că ei ajung rareori prin România dar, din fericire, atunci când ajung se opresc şi la Bistriţa, fiind una dintre cele mai respectabile familii de mari muzicieni ai României” a mai spus Gavril Ţărmure.
Cei patru muzicieni au impresionat şi de această dată cu un recital extraordinar – interpretând cu emoţie şi pasiune două triouri complexe care fac parte din repertoriul de referinţă al muzicii clasice camerale: Dmitri Shostakovich – Trio Nr 1. Op. 8, în do minor şi Johannes Brahms – Trio nr 1, Op. 8, în Si minor.
Mihai Marica a prezentat publicului fiecare dintre lucrări, explicând că lucrarea lui Brahms a fost scrisă de marele compozitor la 21 de ani, fiind reluată mai târziu, la insistenţele unor editori şi reprezentând un Brahms rafinat, complex, cu o tehnică a compoziţiei foarte dezvoltată.
Şi Shostakovici şi-a compus trioul Nr 1 la o vârstă foarte fragedă, pe când avea doar 17 ani: la 16 ani Shostakovici suferea de tuberculoză şi în timpul tratamentului de recuperare a cunoscut o frumoasă rusoaică, Tatiana, de care s-a îndrăgostit nebuneşte şi care a fost cea care i-a inspirat această compoziţie pe care autorul o numea “Poem”. Din nefericire, câţiva ani mai târziu Tatiana s-a căsătorit cu altcineva, compozitorul a fost nevoit să se mulţumească doar cu amintirea ei dar publicul de pretutindeni a primit în dar o adevărată bijuterie muzicală…