Aflat la Paris, la Summit-ul liderilor locali care discută probleme referitoare la mediu, primarul Ovidiu Creţu a acordat un interviu agenţiei de ştiri Bloomberg, în care nu s-a sfiit să afirme cu mândrie că Bistriţa este iubită de 80.000 de locuitori! „Poate că în Paris locuiesc mai mulţi oameni, dar nu-şi declară dragostea faţă de oraşul lor…”
Preţ de aproape 7 minute, primarul Ovidiu Creţu a acordat un interviu pentru Bloomberg, fiind rugat de corespondentul agenţiei să povestească despre Bistriţa şi să explice de ce sunt importante chestiunile discutate în cadrul Summitului Liderilor Locali pentru Bistriţa.
„Bistriţa este un oraş situat în nordul României, în Transilvania, a fost fondat acum 800 de ani de coloniştii germani, însă după cel de-al Doilea Război Mondial, locuitorii nemţi s-au întors în Germania, astfel încât acum Bistriţa este locuită în proporţie de 95% de români. Dar ne străduim să păstrăm viu spiritul german, iar Bistriţa este cel mai frumos oraş din lume!”, a afirmat cu mândrie primarul Ovidiu Creţu.
Auzind acestea, corespondentul Bloomberg i-a atras atenţia primarului Ovidiu Creţu că se află totuşi în Paris, capitala Franţei fiind considerată cel mai frumos oraş din lume. „Ştiu, ştiu că suntem în Paris! Dar Bistriţa este iubită de 80.00 de locuitori care îşi declară această dragoste! Poate că în Paris locuiesc mai mulţi oameni, dar nu-şi declară dragostea faţă de oraş…”
Primarul Ovidiu Creţu a mai precizat că, în calitate de români şi latini, „cu flexibilitatea noastră şi implicarea noastră, am moştenit de asemenea sistematizarea şi organizarea nemţilor. Astfel încât Bistriţa este un oraş bine organizat, cu un centru istoric foarte frumos, un peisaj minunat în preajma sa, o mulţime de păduri şi copaci în jur, cu oameni care îşi doresc un înalt standard al nivelului de viaţă pe care vrem să-l facem posibil şi pentru copiii, dar şi pentru nepoţii noştri. Sunt aici la Summitul Climatic pentru Liderii Locali din Paris pentru a transmite angajamentul cetăţenilor pe care îi reprezint că vom face tot ce este posibil, cât mai curând posibil – pentru a avea aceast standard de viaţă şi în viitor pentru urmaşii noştri…”, a mai spus Ovidiu Creţu.
Schimbările climaterice sunt o provocare globală, Bistriţa are 80.000 de locuitori… Ce poate face un oraş de mărimea aceasta pentru a face faţă acestei probleme, din punct de vedere al politicilor de mediu? - a fost întrebat primarul Ovidiu Creţu care le-a reamintit interlocutorilor că am fost o ţară comunistă în care s-au construit multe blocuri care consumă mult prea multă energie.
„În Bistriţa avem cam 475 de blocuri construite între anii ‘50-’90, motiv pentru care oraşul trece acum printr-un amplu proces de reabilitare a blocurilor şi de izolare – tocmai în ideea de a reduce consumul de energie care, în momentul de faţă se situează undeva la 150-200 de kw/oră/metru pătrat, ceea ce este prea mult!”, a mai remarcat Ovidiu Creţu, referindu-se la faptul că, în Europa, consumul maxim admis este de 80 kw/h/mp, iar în Scandinavia autorităţile încearcă să reducă consumul la 40 kw/h/mp.
80% din populaţia Bistriţei locuieşte în aceste clădiri, a mai explicat primarul oraşului, adăugând că s-a început reabilitarea în cazul a 150 de blocuri, ceea ce înseamnă cam 7.500 de apartamente. Aproape 3.800 de apartamente sunt deja izolate, le avem în proiect şi pe celelalte…", a mai spus Ovidiu Creţu.
Deşi a promis că va discuta și problemele care vor urma referitoare la migrația musulmanilor în Europa care deocamdată nu ne afectează, dar care, pe termen lung, ar putea avea efecte devastatoare – primarul Ovidiu Creţu nu a apucat să discute acest subiect în cadrul interviului postat pe Youtube, însă a amintit de planul SEAP, de procentele şi obiectivele îndeplinite până acum, şi de termenul limită care expiră în 2020, dar care va fi cu siguranţă îndeplinit „pentru că avem la dispoziţie propriile fonduri, fondurile europene şi guvernamentale…”, a mai spus Ovidiu Creţu, subliniind că tot confortul de care ne bucurăm acum se bazează pe energie şi că suntem datori să lăsăm moştenire acest confort şi copiilor noştri.
Summitul liderilor locali pe probleme de mediu se desfăşoară în aceste zile la Paris – „sub niște auspicii dificile, într-un context complicat și aș putea spune, chiar periculos”, recunoştea primarul înainte de călătoria la Paris, referindu-se la tragicul atac terorist şi la măsurile de securitate extrem de drastice din capitala Franței.
Mai multe despre acest subiect, dar şi cum a ajuns s-o cunoască pe primăriţa din Paris puteţi afla accesând linkul de mai jos:
Avertisment: Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.
NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.