După o serie de scurt-metraje româneşti proiectate în acest an la TIFF şi prezentate bistriţenilor la Casa de Cultură a Sindicatelor – duminica s-a încheiat cu documentarul lansat în acest an de Oana Giurgiu, prezentă şi ea la Bistriţa şi dispusă să stea de vorbă cu publicul despre emoţionanta poveste de dragoste şi ură între evrei şi români...
Povestea cu accente tragice care se împletesc tulburător cu istoria României moderne – povestea prezentată de Oana Giurgiu în documentarul “Aliyah DaDa” a încheiat seria de filme extraordinare oferite de Basm Festival în acest weekend, la Bistriţa.
Acum 133 de ani, o comunitate mică din Moineşti pleca spre Ţara Sfântă pentru a înfiinţa una dintre primele colonii evreieşti din Palestina. De atunci şi până azi drumul evreilor către Israel se împleteşte cu istoria României moderne printr-o relaţie de iubire şi ură ale cărei influenţe nu le vom putea cuantifica prea curând.
Povestea istoriei este decupată vizual în stil dadaist ca un tribut adus iniţiatorilor curentului, Tristan Tzara şi Marcel Janco, doi evrei născuţi în România şi deveniţi celebri în Franţa.
În afara documentarului care surprinde prin imagini de arhivă, scurte secvenţe artistice şi interviuri cu evrei în vâîrstă care reconstituie tulburătorii ani de după al Doilea Război Mondial – bistriţenii au avut ocazia să urmărească în aceste zile la Casa Sindicatelor şi filmul românesc “Poarta Albă”, o selecţie a celor mai bune scurtmetraje a festivalului Filmul de Piatră, „Bărbaţi Mişto” (The Stag, un film lansat în Irlanda în anul 2013), „Poveşti Trăsnite” (Wild Tales) filmul care a intrat în propunerea Argentinei pentru Oscar în 2014, şi o serie de scurt metraje excelente, prezentate în acest an la TIFF.