Ultimul spectacol de teatru din seria celor propuse în Festival Internațional „Liviu Rebreanu” a făcut senzație astă-seară printre spectatori: unii nu au suportat limbajul prea dur (dar autentic) al actorilor, părăsind sala, iar altora le-au dat lacrimile ascultând replicile fruste. Mâine festivalul se încheie cu un show de magie, de la ora 18.00!
Seara de duminică (penultima din cadrul Festivalului Internațional de Teatru și Literatură „Liviu Rebreanu”) s-a încheiat cu o piesă extrem de emoționantă, chiar dacă limbajul personajelor li s-a părut unor spectatori cam prea dur pentru gusturile lor clasice.
De altfel, directorul Centrului Cultural Municipal, Dorel Cosma, i-a și avertizat pe spectatori că spectacolul de teatru nu este recomandat copiilor sub 14 ani – dar se înscrie în tentativa instituției de a prezenta bistrițenilor cât mai multe piese de teatru, pentru toate gusturile, fără niciun fel de cenzură.
De această dată, au nimerit-o, pentru că cei doi actori de la Teatrul Național din Târgu Mureș – Raisa Anè și Andrei Chiran au jucat impecabil, au fost naturali și convingători, au intrat în pielea personajelor și au transmis minunat emoția unor prieteni foarte apropiați – colegi de școală care se întâlnesc din când în când, în același spital, în situații extreme, accidentați, tăiați, răniți, care nu reprezintă decât efecte simple ale unor violențe existente în jurul lor, care trăiesc o poveste de dragoste ratată și pe care nu îndrăznesc sau nu reușesc să și-o mărturisească...
Rajiv Joseph, autorul piesei, este unul dintre cei mai de succes dramaturgi ai momentului, textul său „Un tigru bengalez la grădina zoologică din Bagdad" fiind montat pe Broadway și avându-l în rol principal pe Robin Williams.
„În carne vie” este unul dintre primele texte ale lui Rajiv Joseph, care spune povestea de dragoste a doi prieteni de-o viață: o poveste despre amintiri, pierderi, regrete și revelația că cel pe care l-ai căutat o viață întreagă a fost întotdeauna lângă tine.
Regia a fost semnată de Alina Nelega iar înainte de spectacolul propriu-zis, bistrițenii care au ales să-și petreacă duminica seara în Teatrul de Vară, au avut parte și de o lansae de carte: scenaristul și traducătorul Mihai Mănescu a prezentat pe scurt cartea „Eroul cu o mie de chipuri”, de Joseph Campbell, publicată de Editura Herald – o carte care a influențat generații întregi, de la scriitori, cineaști, muzicieni sau pur și simplu oameni aflați în căutarea unor răspunsuri importante legate de propria lor dezvoltare. Mari artiști ai secolului XX, precum Bob Dylan, George Lucas, Stanley Kubrick sau Jim Morrisson au recunoscut fără ezitare că studiul lui Joseph Campbell i-a influențat decisiv în realizarea operelor lor.
Festivalul de teatru „Liviu Rebreanu” se încheie mâine, cu un spectaculos „Magic Show” de Andrei Teașcă, de la ora 18.00, în Teatrul de Vară – unde organizatorii vă promit că și dacă până acum nu ați crezut în magie, urmărind spectacolul – veți învăța să credeți din nou...!