Aţi avut ocazia să vă întâlniţi cu el la Bistriţa şi anul trecut, în noiembrie, dar şi în iunie 2014 – iar dacă l-aţi ratat atunci, ar fi cazul să vă revizuiţi atitudinea şi să-l întâlniţi mâine, de la ora 19.00, la Sinagogă. A lăsat totul baltă şi a pornit-o prin lume, însoţit de un prieten şi o violă…!
Bistriţenii au parte marţi, 17 mai, de la ora 19.00, la Sinagoga din Bistrița de un concert cameral deosebit: turneul „Cu viola prin lume” poposeşte şi la Bistriţa unde Antal Sandor (Brno) şi Christian Naş (muzician care activează în Stuttgart şi unul dintre soliştii SoNoRo pe care melomanii bistriţeni l-au mai ascultat în două rânduri la Bistriţa) vor susţine un recital extraordinar interpretând piese ale compozitorilor Leclair, Stamitz, Ligeti, Kurtág, Hollós şi Wieniawski ...
Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, Centrul Județean pentru Cultură, Fundația Societatea de Concerte Bistrița şi Institutul Balassi-Institutul Maghiar din București.
Tot marţi, însă de la ora 17.00, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud, Revista Sinteza și Editura Școala Ardeleană vă invită la lansarea volumului Doi ani mai devreme. Ardeleni, bucovineni și basarabeni în război. 1914‐1916.
Despre carte și autor vor vorbi Alexandru-Bogdan Bud, Vasile George Dâncu și Adrian Onofreiu. Evenimentul va avea loc în Sala de conferințe „Gavril Scridon” a Bibliotecii Județene „George Coșbuc” (Strada Alexandru Odobescu nr. 11, Bistrița).
Liviu Maior s‐a născut pe 2 octombrie 1940 în Beclean, judeţul Bistriţa‐Năsăud. A devenit doctor în istorie (1974) al Universității „Babeș‐Bolyai”, iar din anul 1990 a fost profesor universitar titular și conducător de doctorate la Facultatea de Istorie și Filosofie în cadrul aceleiași universități. A reînfiinţat Centrul pentru Studii Transilvane (care a funcţionat iniţial în perioada 1942‐1948), al cărui director a şi devenit în 1991, organizând activitatea acestei instituţii ştiinţifice după principii moderne. În 1996 s‐a transferat la Facultatea de Istorie a Universităţii Bucureşti. Între 1992 şi 1996 a fost ministrul Educaţiei și a exercitat funcția de președinte al Comisiei Naționale UNESCO, în 1994 a fost vicepreședinte al Conferinței Mondiale UNESCO, precum și vicepreședinte al Conferinței Europene a Miniștrilor Educației de la Madrid. Între anii 1996 și 2000 a fost ales senator în Parlamentul României, pentru ca între 2003 şi 2005 să servească drept ambasador plenipotenţiar în Canada.
I‐au fost acordate numeroase distincţii academice pentru activitatea de cercetare ştiinţifică, inclusiv Premiul Academiei Române în 1993, iar în anii 2007 și 2008 a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităților „Petru Maior” din Târgu Mureș și, respectiv, „Lucian Blaga” din Sibiu.