Dacă Larion Marica, făcea senzaţie cu trişca lui în Leşu Ilvei şi în întreaga ţară – Maria Marica, nepoata vestitului rapsod a strălucit ieri seară la Bistriţa, într-un splendid recital de muzică clasică – alături de Cadmiel Boţac, student în anul I la Academia de Muzică din Cluj. Tinerii sunt laureaţi ai Concursului Internaţional Mozart în 2015.
Melomanii din Bistriţa au avut ocazia s-o revadă ieri seară pe Maria Marica – cea care a susţinut un spectaculos micro-recital de vioară în 2014, când Mircea Cărtărescu primea Premiul pentru Literatură al oraşului Bistriţa, impresionându-şi publicul cu o interpretare impecabilă şi emoţionantă a Campanellei lui Paganini.
Iar dacă anul trecut Maria susţinea la Bistriţa un recital alături de ceilalţi trei fraţi ai săi – ieri seară tânăra interpretă a concertat alături de un alt foarte promiţător pianist – Cadmiel Boţac, vrăjindu-şi spectatorii cu interpretări pline de emoţie şi sensibilitate.
Repertoriul prezentat a fost unul deosebit de complex, tinerii muzicieni interpretând admirabil Sonata pentru pian și vioară în Sol major de Mozart şi Sonata pentru vioară și pian nr. 3 în do minor de Eduard Grieg.
Tinerii interpreţi şi-au vrăjit auditoriul şi cu interpretările solo, cu Sonata pentru pian în do minor – „Patetica” lui Beethoven sau Sonata dedicată de Ysaye lui George Enescu (Sonata pentru vioară solo nr. 3, „Balada”).
Nu rataţi astă seară, de la ora ora 17.00, la Centrul German Bistrița (Casa Argintarului) Salonul Scriitorilor care va prezenta pasionaţilor de lectură o carte eveniment: „DADA în direct” de Petre Răileanu, publicată la Editura Tractus Arte, 2016, în prezența autorului și a criticului literar Ion Pop.
Va fi prezentată şi revista „Poesis” – o revistă literară de impact, ajunsă la numărul 300, despre care va vorbi directorul acesteia, scriitorul George Vulturescu. Moderatorii evenimentului sunt Andrei Moldovan şi Zorin Diaconescu iar seara culturală se va încheia la Sinagogă, unde la ora 19.30 este programat spectacolul de teatru „Femeia... ca un câmp de luptă” de Matei Vișniec. Regia este semnată de Laszlo Vadas iar din distribuție fac parte actorii Teatrului Naţional din Cluj – Dana Bonțideanu şi Ionuț Constantinescu.
Matei Vişniec, prezent şi la Bistriţa în iunie 2014, povestea că a scris această piesă în 1996, „impresionat de ceea ce se întâmpla în fosta Iugoslavie, unde au fost mii de femei violate în contextul războiului. Dar drama femeilor violate pe câmpurile de luptă ale planetei este, din păcate, una care se repetă la fiecare mare conflagraţie, la fiecare razboi interetnic. Există această josnicie a soldatului de a lupta împotriva adversarului său încercând să lovească pe la spate. Pentru că punctele cele mai sensibile ale omului sunt, deseori, familia sa, soţia, mama, sora, copiii. Ori, deseori, violul a fost o strategie militară, cel puţin în acest război interetnic din Bosnia pe care eu l-am cunoscut prin informaţiile pe care le transmiteam în acei ani pentru Radio France Internationale…” remarca Matei Vişniec.
Evenimentele sunt organizate de Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, Centrul Judeţean pentru Cultură, Societatea Scriitorilor din Bistriţa-Năsăud, în colaborare cu Uniunea Scriitorilor din România filiala Cluj, Biblioteca Judeţeană “George Coşbuc” şi Complexul Muzeal Judeţean Bistriţa-Năsăud.