Teoreticieni, practicieni, profesori universitari de prestigiu şi-au dat întâlnire ieri, la Bistriţa, pentru a discuta despre sistemul Step by Step, Şcoala Waldorf, pedagogia curativă sau metoda Montessori în educaţia alternativă. „Nu negăm învăţământul tradiţional, ci încercăm să restartăm procesul didactic”.
„Manifestarea noastră nu neagă învăţământul tradiţional, ci este o manifestare care doreşte să restarteze procesul didactic contemporan în condiţiile în care cu toţii, atât în mediul universitar cât şi în preuniversitar, avem unele dileme legate de condiţia actuală a educabilului”, a afirmat Horaţiu Catalano, în deschiderea Conferinţei internaţionale „Metodologii specifice în alternativele educaţionale” care se desfăşoară pentru al patrulea an, la Bistriţa.
Dacă la ediţiile precedente au participat 250 de specialişti ai acestui domeniu, la ediţia actuală s-au înscris 400 de participanţi, scopul evenimentului fiind să promoveze şi să disemineze cele mai recente dezvoltări teoretice şi practice circumscrise alternativelor educaţionale.
Este o iniţiativă unică în România, iar prof. Univ dr. Ion Albulescu, directorul Departamentului de Ştiinţe ale Educaţiei de la Universitatea Babeş-Bolyai Cluj-Napoca a explicat de ce se organizează o asemenea conferinţă la Bistriţa:
Lucrările conferinţei s-au derulat în mai multe săli ale Extensiei Bistriţa a UBB şi au presupus cinci ateliere de lucru: Atelierul Step by Step, coordonat de prof. drd. Cristina Catalano care a cuprins şi lansarea de carte a volumului Alternativa Step by Step, ghid metodologic (realizat de prof. dr Ion Albulescu şi bistriţenii Horaţiu Catalano şi Smaranda Florean), Atelierul Montessori (coordonat de prof. Ana Maria Brezniceanu), Atelierul Freinet, coordonat de prof Smaranda Puşcaş, Atelierul Pedagogia curativă, coordonat de prof. Miron Golăşie şi Atelierul Waldorf, coordonat de prof. Titus Grigorovici.
Au fost prezenţi cercetători şi profesori universitari de la Universitatea din Melbourne, Australia, Universitatea Plymouth din Anglia, Universitatea Debrecen, Ungaria, Universitatea Bucureşti, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi şi Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, dar şi din extensiile din Bistriţa şi Năsăud.
Participanţii la conferinţă au avut parte şi de momente euritmice prezentate de elevii şi cadrele didactice de la Centrul De Pedagogie Curativă din Simeria, iar holul Extensiei Bistriţa a UBB a găzduit o expoziţie de carte cu vânzare de la Editura Nomina, dar şi o expoziţie de obiecte decorative, lumânări şi felicitări realizate de copiii de la Centrul Şcolar de Educaţie incluzivă Lacrima.