În 11 iunie 2008, Biserica Evanghelică din centrul Bistriţei era mistuită de un incendiu devastator, în urma căruia a rămas fără turn. Datorită mobilitzării societăţii civile, clădirea simbol al oraşului a fost refăcută într-un timp destul de scurt.
Bistriţenii îşi amintesc cu tristeţe despre ziua în care au văzut simbolul oraşului în flăcări. Tineri sau bătrâni, toţi ne amintim ce am făcut şi cum am reacţionat în momentul în care am aflat că Biserica Evanghelică, în spatele căreia sărbătorim zilele oraşului sau în faţa căreia ne fotografiem la nunţi şi botezuri, a fost cuprinsă de nişte flăcări venite parcă din iad.
În urmă cu exact şase ani, în seara zilei de miercuri, 11 iunie 2008, în jurul orei 20.00 la Biserica Evanghelică din Bistriţa, s-a declanşat un incendiu devastator. Acesta a distrus şarpanta şi învelitoarea turnului, acestea prăbuşindu-se, o parte în exteriorul turnului, dar cea mai mare parte în interior, peste bolta ce acoperea sala muzeu de la baza turnului.
Mii de oameni au ieşit pe străzi să vadă focul cel mare şi eventual să dea o mână de ajutor pompierilor. Studenţii bistriţeni de la Cluj sau Bucureşti, precum şi oamenii plecaţi la muncă în străinătate au urmărit la televizor sau pe internet, cu sufletul la gură, ce se întâmplă în oraşul natal. Oamenii au crezut că totul se va sfârşi cu bine când au văzut că începe să plouă, însă din păcate, firavii picuri căzuţi din cer nu au putut să oprească flăcările mistuitoare.
Pompierii au fost prezenţi la fata locului chiar din primele momente ale izbucnirii incendiului, însă au reuşit doar să limiteze distrugerile, datorită faptului că focul s-a extins cu repeziciune în sus, spre turn. Din păcate, pompierii bistriţeni nu aveau în dotare un elicopter sau un alt utilaj cu ajutorul căruia să stingă flăcările din turnul bisericii, situat la o altitudine de peste 70 m. După degajarea resturilor din interiorul turnului s-a constatat că cele două clopote s-au topit datorită temperaturilor înregistrate în timpul incendiului.
În urma unei anchete, IPJ Bistriţa-Năsăud a anunţat că vinovaţi de incendiul care a devastat Biserica Evanghelică sunt trei copii de etnie rromă, cu vârste între 12 şi 15 ani, care se ocupau cu colectarea fierului vechi. Deoarece la data comiterii faptei erau minori, aceştia nu au fost nici arestaţi, nici reţinuţi.
Încă din primele zile de după marele incendiu, Biserica a fost împrejmuită cu un gard de fier, iar la scurt timp au început şi lucrările de reparaţie şi renovare a întregii clădiri, dar mai ales a turnului, partea care a avut cel mai mult de suferit. Pe lângă comunitatea locală, la refacerea Bisericii Evanghelice au avut o contribuţie importantă şi saşii bistriţeni (şi nu numai) emigraţi în Germania înainte de 1989. În doar patru ani, din 2008 până în 2012, s-au refăcut turlele, s-au adus clopote noi, făcute de meşteri germani din Passau, iar interiorul turnului a fost montat un lift, cu care bistriţenii, dar şi turişti din toată lumea, pot urca până în vârful celui mai înalt turn de piatră din România, ca să admire panorama oraşului Bistriţa de la aproximativ 70 m.
Creţu, primar cu ajutorul incendiului?
Incendiul de la Biserica Evanghelică din Bistriţa este considerat de unii drept principal factor pentru alegerea lui Ovidiu Creţu ca primar al oraşului. În anul 2008 au avut loc alegeri locale pe întreg teritoriul României. Primul tur s-a organizat în data de 1 iunie, iar Vasile Moldovan, primarul de atunci al Bistriţei, a obţinut 36 % din voturi, intrând în turul doi, alături de Ovidiu Creţu, care obţinuse doar 27 %. Turul doi a avut loc în 15 iunie, la doar câteva zile după ce Biserica Evanghelică a fost cuprinsă de flăcări. Moldovan avea două mandate la activ şi era favorit şi în lupta pentru cel de al treilea, însă sorţii nu au fost de partea sa. Bistriţenii au considerat că autorităţile locale sunt responsabile pentru faptul că incendiul de la Biserica Evanghelică s-a produs şi mai ales pentru faptul că pompierii bistriţeni nu au avut mijloacele necesare pentru stingerea sa în timp util. Astfel, în turul doi al alegerilor locale, bistriţenii l-au votat masiv pe Ovidiu Creţu, care a obţinut aproximativ 55% din voturi şi a devenit noul primar al oraşului.
Despre Biserica Evanghelică...
Construcţia Bisericii Evanghelice din Piaţa Centrală a început la sfârşitul secolului al XIII-lea şi s-a încheiat la începutul secolului XV. Sub zidurile actualei biserici se află fundaţiile lăcaşului de cult ridicat de primii colonişti saşi care au ajuns în zona Bistriţei. De-a lungul timpului, datorită aspectului deosebit, dimensiunilor impresionante şi importanţei sale pentru locuitorii oraşului, a devenit clădirea-simbol a Bistriţei. A fost restaurată de mai mult ori de-a lungul timpului, iar 1926 interiorul a fost zugrăvit în culoarea actuală şi a fost introdusă lumina electrică.
Incendiul din 2008 nu a fost singurul care a cuprins acest lăcaş de cult. În 1857, tot în urma unui incendiu, au fost distruse acoperişul şi ceasul turnului, aceastea fiind refăcute în stil neogotic.
Concert și rugăciune
În această seară va avea loc la Biserica Evanghelică o rugăciune ecumenică şi un concert vocal-simfonic, pentru a marca împlinirea a şase ani de la nefericitul incendiu care a devastat locaşul de cult – simbol al Bistriţei.
„Urmele incendiului care, în seara zilei de 11 iunie 2008, a cuprins turnul şi o parte a acoperişului Bisericii Evanghelice din municipiul Bistriţa, nu mai există. Acest lucru a fost posibil datorită faptului că mii de oameni s-au alăturat efortului municipalităţii pentru refacerea edificiului – simbol al acestui oraş”, se arată într-un comunicat al Primăriei Bistriţa.
Rugăciunea ecumenică va începe la orele 19.40, iar concertul este programat pentru orele 20.00. Concertul va fi susţinut de Noua Orchestră Transilvană, Filarmonica Transilvania Cluj şi Corul „Excelsior” – Liceul de Muzică „Tudor Jarda” Bistriţa. Din program fac parte „Missa Încoronării” de Wolfgang Amadeus Mozart şi Simfonia a VIII-a „Neterminata” de Franz Schubert.