„Lucrurile au fost complicate de-a lungul timpului. E absolut admirabil cum această organizaţie a crescut şi ne-a susţinut pe toţi în momentele dificile ale dezvoltării noastre profesionale”, a spus Camelia Tabără, şeful ISJ Bistriţa-Năsăud, prezentă azi alături de prefect, primar şi preşedinte al CJ la conferinţa sindicaliştilor din învăţământ.
Liderii sindicali din învăţământul judeţean s-au întâlnit din nou, după 5 ani, într-o conferinţă judeţeană la care au participat figuri importante ale mişcării sindicale din Bucureşti, dar şi inspectorul şcolar general Camelia Tabără, primarul Ovidiu Creţu, prefectul Ioan Ţintean şi preşedintele CJ, Radu Moldovan.
„Ne întâlnim, după o perioadă de 5 ani de la precedenta conferinţă judeţeană, pentru a prezenta o analiză temeinică a evoluţiei organizaţiei noastre, în contextul politic, economic, social şi tehnologic al anilor 2011 – 2016 care ne-au influenţat şi deseori ne-au condiţionat activitatea. Am parcurs împreună o perioadă marcată de confruntări şi schimbări în viaţa politică a ţării, de trecere de la o guvernare de stânga la una de dreapta, lipsită de omogenitate, pierzându-se astfel o serie de realizări câştigate de-a lungul anilor...”, a început profesorul Emil Mocian, preşedintele Uniunii Judeţene a Sindicatelor Libere din Învăţământ Bistriţa-Năsăud.
Trebuie să recunoaştem că guvernarea „prin conflict” a devenit pentru noi un mod obişnuit de lucru, particularizat în mod nefericit în comunitatea europeană, frapată şi intrigrată, mereu interesată de scena politică românească - a mai spus Emil Mocian, adăugând că, în aceste condiţii de instabilitate relativă şi conflict – învăţământul trebuie să reprezinte în continuare un factor foarte important, chiar dacă miza, în trecut, a oscilat între frână şi imbold, între risc şi şansă…
La Conferinţa Uniunii Judeţene a Sindicatelor Libere din Învăţământ desfăşurată azi, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Bistriţa, a fost prezent şi prefectul Ioan Ţintean – care a admis că nu întotdeauna cei din învăţământ sunt cea mai fericită categorie din punctul de vedere al satisfacţiei materiale, îndemnându-i să nu renunţe la negocieri nici măcar o zi: „Un lucru e clar, ceva în plus mereu se poate obţine. Dacă nu negociezi, nu câştigi nimic. Dacă negociezi în fiecare zi, sunt şanse să se obţină ceva, poate nu atât cât vă doriţi, dar măcar ceva în plus…”
Preşedintele Consiliului Judeţean, Radu Moldovan, a fost cel care a destins atmosfera – felicitându-l pe preşedintele Emil Mocian pentru realizările de până acum. „Sper să nu candidaţi singur şi să ieşiţi pe locul 2!”, i-a spus, în glumă, liderului sindical judeţean, remarcând că – dacă tot se pune problema unui singur candidat, ca în cazul unor partide, măcar să ia doar partea bună a lucrurilor care se întâmplă într-un partid.
Radu Moldovan nu a ratat ocazia de a critica din nou guvernul de tehnocraţi, bugetul redus al judeţului şi gafele actualei guvernări.
„Lucrurile au fost complicate, ca în toate începuturile, au fost marcate de convulsii de-a lungul timpului şi este absolut admirabil cum această organizaţie a crescut şi ne-a susţinut pe toţi în momentele complicate ale dezvoltării noastre profesionale”, a spus Camelia Tabără, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud, evocând, pentru tinerii profesori prezenţi în sală – primele greve ale dascălilor în anii '90 şi primii paşi făcuţi timid pentru obţinerea civilizată a unor drepturi.
Primarul Ovidiu Creţu le-a cerut liderilor sindicali din judeţ să aibă grijă la ce votează – şi cu prilejul alegerilor de azi – dar şi cu prilejul alegerilor locale din iunie: