La început nu a fost decât un vis căruia nu i-a dat nimeni nicio şansă şi în care nu a crezut nimeni. Azi, Băile Figa au ajuns model de bune practici pentru operatorii de turism aflaţi la o conferinţă internaţională desfăşurată la Bucureşti. „Nu se poate să faci turism într-un an, şi nici să gândeşti o asemenea implementare pe termen scurt.”
„A fost o obligaţie, o promisiune încă din 2000, când aveam 29 de ani şi am fost ales primar în Beclean. Pe locurile acelea era o păşune comunală, am copilărit acolo, culegeam ciuperci, erau nişte locuri interesante, dar pustii...”, a povestit Nicolae Moldovan, primarul orașului Beclean, invitat la conferința „Valoarea investiției în agrement” – organizată de Aquatica Experience la Bucureşti.
Asaltat de operatorii de turism – primarul Nicolae Moldovan a povestit invitaţilor prezenţi că există o strategie de dezvoltare până în 2020, dar şi că nu se poate să faci turism într-un an, aşa cum nu este posibil nici să gândeşti o asemenea implementare pe termen scurt.
„Abia după 10 ani de implementare se poate vorbi de finanţarea unui proiect turistic”, a explicat Nicolae Moldovan, care a recunoscut că Băile Figa se adresează unui public care nu îşi permite un concediu, un public care nu are mulţi bani, dar care are pretenţii şi vrea să se simtă bine, în prima fază în timpul verii – pentru că proiectul urmează să se extindă şi pe timp de iarnă.
Primarul din Beclean a povestit şi despre clima nu tocmai favorabilă existentă în nord, despre rentabilitatea unui asemenea proiect şi provocările cu care s-a confruntat administraţia locală: „Suntem într-o zonă de nord, cu vânturi şi ploi mai frecvente decât în Bucureşti, nu avem apă termală, dar avem nămol şi sare – iar la Figa acestea au nişte calităţi extraordinare. Rentabilitatea unui asemenea proiect începe atunci când reuşeşti să aduni aici sute de mii de oameni. La Băile Figa există duminici în care avem câte 10.000 de oameni într-o singură zi. Foarte greu se gestionează 10.000 de oameni dezbrăcaţi, pretenţioşi, cu probleme – mai ales că nici legislaţia nu ne-a permis să alocăm foarte mulţi angajaţi... La Băile Figa lucrează cel mult 45 de oameni. Locaţia este 100% publică. Primăria prin Direcţia de Gospodărire Comunală, nu are niciun parteneriat cu nicio firmă. Singurele lucruri preluate de privaţi sunt alimentaţia publică şi cazările. În rest, tot ce înseamnă staţiune, cu întreţinere, încasările aferente şi gestiune este publică şi aparţine statului român...”, a mai povestit Nicolae Moldovan.
În materialul video de mai jos aflaţi care este secretul pe care îl poate pune în aplicare o localitate pentru dezvoltare pe termen lung, cât de mult contează o asemenea investiţie şi cum se pot reorienta forţele oamenilor din zonă:
Proiectul Figa rămâne, cu alte cuvinte, un model de bune practici în domeniul industriei de agrement cu care judeţul Bistriţa-Năsăud a impresionat azi la conferinţa desfăşurată la Bucureşti, în ciuda faptului că încă nu se poate vorbi de turism în adevăratul sens al cuvântului, la noi în judeţ.
Conferinţa „Valoarea Investiţiei în Agrement” a fost susţinută de Ministerul Turismului din România, reunind lideri mondiali din industria agrementului care şi-au împărtăşit povestea de succes, dar şi oportunităţile de business într-un segment cu profituri rapide şi potenţial pe termen lung.
Evenimentul s-a focalizat asupra detaliilor şi caracteristicilor uneia dintre cele mai inovatoare şi oportune pieţe din România – dezvoltarea de aqua park-uri şi parcuri de distracţii.
Din judeţul Bistriţa-Năsăud au mai participat Răzvan Cerceja, directorul ADI Turism, Vasile Şut, primarul comunei Tiha Bârgăului, Claudia Andron, preşedintele Asociației de Promovare a Turismului „Turist în Bistrița-Năsăud” – alături de care au mai susţinut prelegeri şi prezentări secretari de stat, oameni de afaceri, manageri ai unor lanţuri hoteliere şi specialişti în turism. Mai multe detalii despre eveniment puteţi descoperi accesând pagina de web: aquaticaexperience.ro.
Foto/Video: Asociaţia de Promovare a Turismului „Turist în Bistriţa-Năsăud"
5082 vizualizari
loading...
404 Not Found
Server Error
404
Page Not Found
This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.
Avertisment: Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.
NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.