Simbol al Bistriţei, Biserica Evanghelică este una dintre cele mai impunătoare construcţii din municipiu, fiind faimoasă pentru cel mau înalt turn din Transilvania, înalt de 75 de metri. De-a lungul secolelor biserica a fost afectată de două mari incendii, dar a fost refăcută şi astăzi este o mândrie pentru toţi bistriţenii.
Sub zidurile actualei biserici se află se află fundaţia primului lăcaş de cult ridicat de sașii colonişti. Construcţia bisericii Evanghelice a început în a doua jumătate a secolului al XIV-lea şi a durat 57 de ani.
În timpul marelui incendiu din anul 1857, când Bistriţa avea doar 5500 de locuitori, au ars o treime din casele existente la acea vreme, iar turnul bisericii a fost afectat de flăcări. Trei ani au fost necesari pentru ca turnul să fie refăcut.
În 11 iunie 2008, Bistriţa avea să fie cuprinsă de un nou incendiu izbucnit la Biserica Evanghelică. Turnul, ceasurile şi clopotele au fost mistuite de flărări. Întreaga comunitate a rămas înmărmurită şi mulţi au privit cu ochii în lacrimi flăcările care au afectat una dintre cele mai frumoase şi vechi construcții din municipiu.
Cu ajutorul autorităţilor, al bistriţenilor, dar şi al comuniţăţii de saşi din Germania şi Austria, turnul a fost refăcut şi au fost monate alte ceasuri şi clopote. Ba mai mult, biserica are şi un lift în turn, fiind singura din ţară cu o astfel de dotare.
Turnul Bisericii Evanghelice a fost predat de către parohie autorităţilor locale care s-au angajat că îl vor reabilita şi îl vor introduce în circuitul turistic.