Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  141 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



VIDEO: Adevărul despre fostele case de copii - dezvăluit la Casa Cărţii, de scriitorul Nicolae Avram

26/11/2016 10:32:13 Ioana BRADEA  
A copilărit în orfelinatul de la Beclean, înainte de ’89, a fost umilit, violat, înjurat, bătut, maltratat fizic şi psihic, a îndurat orori cumplite din partea unui pedagog psihopat şi a unor colegi, dar a găsit curajul să scrie o carte pe această temă. „Cartea nu m-a vindecat de toate acele orori, dimpotrivă, parcă le-a răscolit mai mult”.

Cel mai mult m-aş bucura dacă această carte ar ajunge şi ar fi citită de copiii care au trecut şi au trăit în anii comunismului prin casele de copii, prin orfelinatele de pretutindeni... Este o carte care încearcă să recupereze memoria unor vremuri crunte, pentru mine a fost o datorie morală faţă de acei copii s-o scriu...”, a precizat pentru Bistriţeanul.ro Nicolae Avram care şi-a lansat ieri seară, la Librăria Aletheia din Piaţa Mihai Eminescu, primul roman, după câteva cărţi de poezie publicate deja.

Despre volum a vorbit Cătălin Stanciu, scriitor şi psiholog totodată, care în timpul facultăţii a făcut voluntariat în actualele centre de plasament, care a povestit şi despre situaţia actuală a acestor instituţii în care, în anumite locuri, prin anii 2000 copiii încă erau spălaţi cu furtunul...

Cătălin Stanciu a făcut o analiză aplicată şi minuţioasă asupra cărţii, dar şi asupra sistemului descris în carte, remarcând faptul că volumul descrie un sistem mai greu decât închisoarea sau armata, fiind o carte „despre cât de grotesc poate deveni un om, un popor...”.

A mai existat o carte scrisă prin 1982 de Dan Verona, Îngerii chilugi, dar Mamé este complet diferită. Nu vorbesc doar despre casa de copii de la Beclean în care mi-am petrecut copilăria, am crescut şi mi-am petrecut adolescenţa... Vorbesc despre orfelinate în general, ca metaforă extinsă... În carte orfelinatul este numit Instituţie, aşa cum au conceput-o atunci şi nomenclaturiştii vremii şi Ceauşescu...”, a remarcat Nicolae Avram.

În ce măsură cartea a reuşit să se transforme în terapie şi cât a reuşit să aline din suferinţele fostului orfelin? Prea puţin... „Cartea nu m-a vindecat de toate acele orori, dimpotrivă – parcă le-a răscolit şi mai mult...”, a recunoscut Nicolae Avram pentru Bistriţeanul.ro, adăugând că are un manuscris de poezii gata pregătit de publicare, în care a reunit poeme pe o altă temă decât cea cu care şi-a obişnuit până acum cititorii, o carte din afara sferei „federeilor”, despre care a scris deja. Autorul se gândeşte totuşi şi la un fel de continuare a romanului Mamé – o carte în care să povestească despre adolescenţii care au părăsit orfelinatul şi se confruntă cu „şocul de a se trezi aruncaţi în lume, fără niciun ajutor – singuri cu strada, cu cerul, cu Dumnezeu, ca un animal al nimănui, care, în final, îşi caută refugiul înapoi în pădurea din care a venit...”

Emoţionant a vorbit şi Daniel Rucăreanu, expert în politici educaţionale la secretariatul Guvernului, membru fondator şi preşedinte al Asociaţiei Federeii – un ONG numit astfel chiar după titlul volumului de poezii publicat de Nicolae Avram. Daniel Rucăreanu a subliniat că ar fi vorba despre peste 500.000 de copii care au resimţit ororile acelor instituţii înainte de '89 care reprezintă tot atâtea poveşti de viaţă care ar merita documentate.

Evenimentul a fost organizat de Centrul Judeţean pentru Cultură, întâlnirea fiind moderată de scriitorul Dan Coman.

4717 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro