S-a născut în Siberia, a studiat la Şcoala Specială Gnessin pentru copii supradotaţi, a absolvit Conservatorul „IP Ceaikovski”, a primit medalia de aur pentru performanţele sale la „Royal Northern College of Music”, iar BBC Music Magazine l-a inclus în topul celor mai buni 10 pianişti contemporani. Ieri seară a fost la Bistriţa.
A susţinut recitaluri în marile săli de concert ale lumii – de la Wigmore Hall (Londra), Bridgewater Hall (Manchester), Louvre (Paris), Concertgebow (Amsterdam), Winterthur (Barcelona) şi până la sala mare a Conservatorului din Moscova - iar ieri seară i-a răsfăţat pe melomanii bistriţeni cu câteva bijuterii ale muzicii romantice clasice – compuse de Chopin, Schubert şi Rahmaninov.
Eduard Kunz a deschis seria concertelor care se vor desfăşura la Sinagogă, în luna martie, cu un recital deosebit din Chopin (Preludiul op. 28 N 4, Mazurka op. 17 N 4, Nocturna op. post în mi minor, două valsuri şi Balada Nr 1 în sol minor – un poem musical pe care Schumann îl considera genial), Schubert – Sonata op.120 în la major şi trei din cele şase Momente muzicale ale lui Rachmaninov, compuse de virtuozul pianist şi compozitor în 1896.
„Cred că pentru orice muzician şi pentru mine în primul rând, cel mai important aspect într-un concert nu este neapărat ceea ce cânt – ci mai ales conexiunea aceea specială care se creează între mine şi audienţa mea. Nu este vorba despre ce sau cum cânt, ci mai ales „întru” ce sau prin ce se stabileşte acea legătură specială între ceea ce ofer eu şi primesc cei din public sau îmi oferă ei şi primesc eu… Sunt momente speciale… Dar este vorba şi despre un anumit antrenament, o rutină sau mai degrabă un ritual de a transmite emoţiile – astfel încât acea conexiune să poată avea loc…”, mărturisea Eduard Kunz anul trecut, într-un interviu pentru Bistriteanul.ro.
Pianistul rus stabilit acum la Bucureşti, unde este căsătorit şi are o fetiţă, a fost şi anul trecut la Bistriţa, alături de violonistul Alexandru Tomescu – în luna mai – când bistriţenii au stat la coadă pentru un bilet, Sinagoga a fost arhiplină, doamnele s-au păruit pentru un loc mai bun, iar elevii Liceului de Muzică au urmărit concertul dedicat lui George Enescu stând pe jos, pe marginea scenei, spre uimirea muzicienilor:
GENIAL. Coadă la bilete la Sinagogă! Doamnele s-au certat pentru locuri. Enescu ar fi surâs enigmatic... (VIDEO)