Un simplu detector de metale, multă pasiune și răbdare au fost suficiente pentru ca un bistrițean să descopere în apropiere de Bistriţa un tezaur extraordinar: 64 de monede de argint de pe vremea lui Burebista, dinainte de cucerirea Daciei, care dovedesc că dacii din zonă „falsificau” monedele romane.
„Este un impresionant tezaur de denari romani republicani, de o mare frumusețe și importanță, pentru că demonstrează faptul că monedele romane circulau frecvent în Dacia cu mult înainte de cucerirea ei de către romani”, explica pentru Bistrițeanul.ro, George Marinescu, cercetător în cadrul Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud – în august 2014 când a fost descoperit ineditul tezaur.
Astăzi la prânz, Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud în colaborare cu Institutul de Arheologie și Istoria Artei Cluj–Napoca a prezentat pubicului volumul „Tezaurul de la Bistrița, un tezaur republican roman?” – eveniment la care au participat cei trei autori ai cărții, specialiști consacrați în domeniul arheologiei.
Este vorba despre dr. habil. Cristian Găzdac (originar din Năsăud şi actualmente cercetător la Institutul de Arheologie și Istoria Artei Cluj-Napoca, dr. George Marinescu (Muzeul Judeţean Bistrița-Năsăud) şi dr. Agnes Alfoldy–Găzdac (Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei).
Scoaterea la lumină a unui tezaur monetar, recuperarea și posibilitatea studierii sale imediate constituie un eveniment rar, în cadrul căruia hazardul joacă și el un rol important. Tezaurul descoperit recent la Bistrița conține 64 de monede de argint din perioada preromană a Daciei (secolele II – I a.Chr.) au precizat autorii.
Cartea bilingvă (română-engleză) prezentată azi, la Centrul German de pe Dornei, a lansat o provocare de tip interogativ publicului interesat: poate fi considerat acest tezaur descoperit pe teritoriul județului nostru, unul republican roman, în condițiile în care dacii au imitat masiv denarul perioadei menționate, în Dacia preromană?
Pentru că, unul dintre cele mai interesante aspecte ale tezaurului de la Bistriţa este tocmai faptul că dacii care locuiau pe aceste meleaguri „falsificau” – cu acceptul elitei conducătoare din acele vremuri – monedele romane şi că în doar 50 de ani au renunţat la drahma grecească în favoarea monedelor romane, a explicat dr. habil. Cristian Găzdac.
Întreaga poveste a tezaurului de la Bistriţa se poate reciti accesând linkurile de mai jos:
FANTASTIC: Descoperire extraordinară făcută de un bistrițean care vrea să rămână anonim
În Bistrița au fost descoperite monede de pe vremea lui Burebista!