În noiembrie 1955, când încă „ne redresam după război, iar România plătea dări Uniunii Sovietice, inimoşii culturii din Bistriţa au hotărât să înfiinţeze la Casa de Cultură şi un teatru de păpuşi. E cea mai veche formaţie a instituţiei” a spus primarul Ovidiu Creţu. S-a păstrat un minut de reculegere pentru victimele atentatului din Paris.
În 4 noiembrie 1955 lua fiinţă la Casa de Cultură din oraş trupa de teatru de păpuşi „Nichipercea” – care avea să cucerească, de-a lungul anilor, mii de spectatori în sute de spectacole. „Au încercat să ne înfrumuseţeze viaţa – mai ales celor mici, căci lor se adresa în mod direct această trupă…” a spus primarul Ovidiu Creţu, prezent, la Sinagogă, la celebrarea celor 60 de ani de activitate artistică.
În semn de apreciere şi preţuire pentru performanţele şi longevitatea trupei de teatru – primarul a oferit actorilor simbolul excelenţei în Bistriţa – struţul, mascota oraşului, „de 600 de ani prezent pe stema oraşului nostru. Vă doresc şi vouă să împliniţi o asemenea frumoasă vârstă” a mai remarcat Ovidiu Creţu.
A luat cuvântul şi Dorel Cosma, managerul Centrului Cultural Municipal „George Coşbuc”, subliniind că teatrul poartă numele lui Alexandru Misiuga – pentru că, atunci când membrul fondator al trupei - baronul Misiuga s-a stins din viaţă – formaţia se afla într-un turneu în Italia.
În semn de omagiu, la întoarcere, trupa de teatru şi-a schimbat numele din Nichipercea în „Alexandru Misiuga”, el însuşi un deosebit creator şi realizator de măşti.
„Am găsit totodată multă înţelegere pentru actul cultural din partea primarului Ovidiu Creţu care ne-a sprijinit de fiecare dată şi datorită căruia numele teatrului „Alexandru Misiuga” a ajuns pe buzele spectatorilor din Austria, Germania, Italia” a mai spus Dorel Cosma.
Ioan Adrian Pop, Daniela Muscar, Mariana Râpan şi Cornelia Apostol – care au activat în trupa de teatru pentru copii peste 10 ani – au primit din partea Centrului Cultural Municipal diplome de excelenţă şi trofee.
Pe scenă a fost prezentată publicului şi cea mai recentă achiziţie, sosită tocmai din Germania – o păpuşă numită pe loc „Corneluţa”, reprezentând o copie în miniatură, aproape fidelă, a coordonatoarei trupei de teatru – Cornelia Apostol.
Prietenii şi admiratorii trupei de teatru au avut parte de un film documentar care a urmărit evoluţia formaţiei încă de la primele zile de existenţă şi până în prezent, fără a fi uitaţi cei care şi-au dăruit timpul şi creativitatea acestei trupe de teatru.