“Creierul trebuie curăţat din când în când, pentru o gândire fresh, iar asta se poate rezolva printr-o perspectivă contra, încercând să vezi lucrurile din poziţia celuilalt. Una se vede dinspre vânător spre vânat şi cu totul altceva se vede dinspre cel vânat...” a remarcat Vasile Ernu, la Bistriţa, invitat la Serile de la Casa Poetului.
Se împlinesc anul acesta 200 de ani de la naşterea lui Andrei Mureşanu, iar Biblioteca Judeţeană "George Coşbuc" sărbătoreşte evenimentul cu un adevărat maraton de recitaluri, lansări de carte, lecturi publice din creațiile scriitorilor bistrițeni, dezbateri şi recitaluri muzicale.
Programul a început luni seara, la Casa memorială Andrei Mureșanu din Bistriţa unde cea de-a V-a ediție a Serilor de la Casa Poetului, au debutat cu un scurt expozeu susţinut de dr Mircea Gelu Buta care a prezentat publicului volumul “Poetul Andrei Mureșanu în memoria contemporanilor”.
Mircea Gelu Buta a povestit publicului detalii interesante despre biografia lui Andrei Mureşanu, despre copilăria sa petrecută la Bistriţa, amintind şi de criticile sau entuziasmul cu care a fost primită poezia sa, fără să uite să puncteze că “Poate că meritele lui Andrei Mureşanu nu sunt atât literare, cât politice şi sociale, pentru felul în care a ştiut să cânte libertatea, rechemând zilele de glorie ale trecutului nostru, fapt care l-a făcut pe criticul Titu Maiorescu să exclame că Andrei Mureşanu a scris multe versuri, dar a făcut o singură poezie...”.
Mircea Gelu Buta a explicat şi cum a fost compusă melodia pentru poezia Un răsunet (“Deşteaptă-te române”), amintind şi despre monumentala lucrare care îl înfăţişează pe Andrei Mureşanu, sculptată de artistul Cornel Medrea şi dezvelită la Bistriţa în prezenţa episcopului Iuliu Hossu.
Invitatul de onoare al primei seri a fost Vasile Ernu, autorul volumului Sectanții. Mică trilogie a marginalilor” – scriitor născut în URSS şi unul dintre tinerii basarabeni care s-au bucurat în anii 90 de o bursă în România, unde a absolvit Facultatea de Filosofie (Universitatea „Al.I. Cuza”, Iaşi), absolvent al unui master în filozofie (la „Babeş-Bolyai”, Cluj-Napoca), unul dintre fondatorii şi coordonatorii proiectului Critic Atac.
“Mintea noastră este formatată diferit pentru că am trăit un alt tip de spaţialitate – pentru noi distanţele se măsurau în zile, următoarea staţie era la 2, 3 zile distanţă, două ore durează să mergi până la vecinul tău, un asemenea fenomen schimbă raportul între lucruri...” a povestit Vasile Ernu, adăugând faptul că aceeaşi diferenţă de percepţie intervine şi când vine vorba de băşcălia sudică sau de lectura lui Caragiale...
“Creierul trebuie curăţat din când în când, pentru o gândire fresh, iar asta se poate rezolva printr-o perspectivă contra, încercând să vezi lucrurile din poziţia celuilalt. Una se vede dinspre vânător spre vânat şi cu totul altceva se vede dinspre cel vânat...” a mai remarcat sriitorul, subliniind că în momentul de faţă este interesat de categoriile marginalizate ale societăţii.
Luni seară a fost lansat şi volumul “Cinematograful singurătăţii” de Eugen Barz iar baritonul Lucian Petrean a susţinut un emoţionant recital, seara încheindu-se cu un concert folk susţinut de Florin Săsărman.
Peste 40 de scriitori care vor citi din creațiile proprii, își vor lansa noile apariții editoriale și vor dezbate probleme legate de actul creației și condiția scriitorului în zilele noastre.
Astă-seară, la Casa Poetului vor susţine recitaluri Emil Dreptate, Laura Gherman, Mircea Măluţ, Alin Cordoş, Marilena Toxin, Ana Zegrean, Dorin Arsinte, Traian Parva Săsărman, Nazarica şi Dumitru Munteanu şi Ioan Cioba, urmând ca joi, 25 august, bistriţenii să-i asculte pe Vasile George Dâncu, Alexandru Uiuiu, Icu Crîciun, Iacob Naroş, Alexandra Sidor – care va destinde atmosfera cu un recital folk, Vasile Găurean, Veronica Ştir, Victor Ştir, Vasile V. Filip, Ştefan Veşcari şi David Dorian.
Pentru ultima seară a evenimentului, vineri, 26 august, este programată lansarea volumului scris de Aurel Rău (“Andrei Mureșanu în răsăriturile magicului”), dar şi recitaluri susţinute de Suzana Deac, Ovidiu Pojar, Maria Ujică, Valentin F. Radu, Ionela Silvia Mureşan, Olimpiu Nuşfelean, Mirela Orban, Iulia Paţiu, programul încheindu-se cu decernarea premiilor.