Zeci de coregrafi, dirijori sau specialişti în promovarea şi conservarea folclorului din întreaga ţară participă în aceste momente, la Consiliul Judeţean, la un colocviu dedicat aniversării celor 20 de ani de activitate neîntreruptă a ansamblului profesionist „Dor Românesc” din Bistriţa. „Au toate ingredientele pentru a străluci pe scenele lumii!”
„După dezbateri furtunoase, am reuşit să achiziţionăm şi un autocar pentru soliştii şi instrumentiştii ansamblului Dor Românesc. Au toate ingredientele pentru a străluci pe scenele ţării şi ale lumii”, a remarcat Radu Moldovan, preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, în această dimineaţă, amintind şi de multiplele investiţii în cultură realizate în judeţul nostru, „un judeţ mic, dar cu o viaţă culturală foarte activă şi intensă”.
Radu Moldovan a recunoscut că şi-a atras şi numeroase critici, pentru că „eşti mai popular dacă faci drumuri şi poduri, decât dacă investeşti în cultură”, dar a subliniat că şi-a asumat aceste obiective şi că este fericit că s-au întâmplat în mandatul său.
Colocviul naţional „Promovarea folclorului muzical şi coregrafic şi valorificarea scenică a acestuia în cadrul ansamblurilor profesioniste din România" a început în urmă cu puţin timp, la Bistriţa, iar cuvântul de deschidere i-a aparţinut managerului Centrului Judeţean pentru Cultură, Gavril Ţărmure, care a amintit câteva repere ale istoriei ansamblului „Dor Românesc”, a prezentat invitaţii coregrafi, manageri, dirijori, folclorişti sau redactori radio şi TV care se ocupă de folclor – invitaţi din întreaga ţară la Bistriţa pentru a-i celebra pe artiştii de la Dor Românesc.
Actualitatea folclorului muzical-coregrafic românesc, promovarea folclorului, valorificarea scenică în cadrul ansamblurilor profesioniste din România şi realizarea/construcţia unui spectacol folcloric şi alegerea repertoriului adecvat – sunt temele de discuţie ale colocviului care se va încheia în jurul orei 14.00.
Vor fi lansate şi prezentate şi câteva cărţi şi CD-uri realizate de Centrul Judeţean pentru Cultură, între care se află şi o istorie a ansamblului intitulată „Poteci de dor – 20 de ani de la înfiinţarea Ansamblului Profesionist Dor Românesc”, semnată de Menuţ Maximinian, „Pagini Someşene” semnată de Liviu Păiuş, culegerea de folclor realizată de Ştefan şi Horaţiu Cigu – „Muzică tradiţională din Bistriţa-Năsăud”. Alături de aceste volume vor fi prezentate şi CD-urile Horile Ţibleşului – Lenuţa Purja şi CD-ul Orchestra Profesionistă „Dor Românesc” a Centrului Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud.
Tot azi, de la ora 18.00 – Palatul Culturii va găzdui un concert aniversar – 20 de ani de „Dor Românesc”. Invitaţi speciali sunt Alina Mavrodin şi Alin Pascal, iar spectacolul va fi filmat şi difuzat de TVR 3, fiind prezentat de îndrăgita Iuliana Tudor.