13 tineri muzicieni participă, în aceste zile, la Bistriţa, la cursuri de flaut de performanţă susţinute de Matei Ioachimescu. „A fost o iniţiativă extraordinară, concepută de Ana Oltean Zehnder acum 10 ani, ca proiect social. De anul trecut, însă, Ana ne-a anunţat că nu se mai poate ocupa, aşa că am propus o nouă formă a Şcolii de Vară”.
L-am întâlnit pe flautistul Matei Ioachimescu zilele trecute, la Liceul de Muzică „Tudor Jarda” care găzduieşte, în aceste zile, cursurile Academiei de Flaut de la Bistriţa – o nouă formă a proiectului iniţiat de Ana Oltean Zehnder acum 10 ani.
„Din motive personale, dar şi financiare, proiectul conceput de Ana Oltean nu a mai fost posibil, deja de anul trecut Ana ne-a anunţat că nu se mai poate ocupa de Şcoala de Vară, astfel încât s-a pus problema dacă mai facem ceva sau renunţăm cu totul.”, a povestit flautistul Matei Ioachimescu pentru Bistriţeanul.ro.
Muzicianul a recunoscut că a primit în această vară invitaţii de la cel puţin 3 festivaluri din România ca să facă acest tip de masterclass – dar le-a refuzat, fiind legat emoţional de Bistriţa şi dorind să continue într-un fel ce s-a început aici. „Sunt deja legat emoţional de ceea ce se întâmplă aici, mi-e drag la Bistriţa, cred că şi publicului de aici îi este drag de mine, aşa că am venit cu ideea de a prelua coordonarea şi organizarea artistică a acestui proiect sub o altă formă. Nu mai este forma unui proiect social – ci aproape că se autofinanţează prin taxa pe care tinerii muzicieni o plătesc”, a adăugat Matei Ioachimescu.
13 tineri muzicieni din întreaga ţară participă, aşadar, la cursurile de performanţă susţinute de Matei Ioachimescu la Bistriţa: „Sunt multe elemente tehnice care ţin de performanţa în flaut. O altă chestiune inedită de care încercăm să ne ocupăm este pregătirea unui concert sub toate aspectele sale, inclusiv, de pildă, probleme referitoare la frica de scenă sau emoţiile care apar într-un concert…”, a mai spus muzicianul.
„Noi lucrăm cu emoţii, suntem oameni sensibili, prin natura profesiei, şi asta înseamnă că nu punem la îndoială ceea ce se face… Sunt foarte periculoase emoţiile la o vârstă fragedă, dacă nu ai o minimă pregătire psihologică – lucrurile pot lua o întorsătură neplăcută, se poate ajunge la crispări, angoase, lipsă de încredere în sine…”
Pe 20 iulie, tinerii muzicieni vor susţine un concert în care vor ilustra ce au lucrat în aceste zile la Bistriţa:
Academia de Flaut de la Bistriţa a fost deschisă zilele trecute, cu un concert extraordinar susţinut de Matei Ioachimescu şi Verona Maier la pian, proiectul fiind susţinut de Consiliul Judeţean şi Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud.