Preşedintele Consilului Judeţean, Radu Molovan, a recunoscut ieri, la semnarea contracului pentru noul bloc operator al spitalului că suntem deficitari la resursele umane. Totuşi, pentru a atrage medici CJ este dispus să investească masiv atât în spital cât şi în locuinţe pentru medici.
„Este un lucru pe care oamenii îl reclamă, şi pe bună dreptate: că încă suntem deficitari la resursa umană. E un Spital Judeţean de Urgenţă într-un orăşel, nu e un centru universitar care să fie foarte atractiv pentru absolvenţii de medicină. Mai avem probleme cu concurenţa europeană, cei care nu rămân într-un centru universitar la noi se duc în străinătate. Pe mine, în schimb, mă face să fiu optimist revenirea interesului tinerilor pentru facultăţile de medicină, în ultimii ani concurenţa e acerbă şi sunt foarte mulţi tineri care se îndreaptă din nou sistemul respectiv” spune Radu Moldovan care este convins că viitori medici vor fi atraşi şi de venituri în plus dar şi de locuinţe pe care autorităţile vor să le construiască pentru ei.
“În urma discuţiilor cu domnul Dragnea, una dintre structurile alea de pe deal, care au rămas în vremea lui Tăriceanu la nivel de fundaţii va fi făcut bloc pentru medici şi profesori debutanţi. Să oferim locuinţe în regim de chirie modică” a mai precizat Radu Moldovan.
„Eu am obligaţia să le creez condiţii şi fac eforturi de doi ani de zile să le creez condiţii. Nu ştiu sub ce administraţie spitalul a primit sprijinul pe care îl primeşte de când sunt eu aici. Oferim condiţii, iar în a doua parte o să cerem servicii de calitate pentru cetăţenii acestui judeţ pentru că eu îi reprezint pe ei şi ăsta e singurul meu rol” a spus preşedintele CJ.
Deocamdată la spitalul din Bistriţa nu există probleme cu medicii însă sunt unele specialităţi deficitare. “Avem la ora actuală 35 de medici rezidenţi care se pregătesc pentru a prelua activitatea medicilor care urmează se se pensioneze” spune directorul spitalului dr. Mircea Gelu Buta.
Momentan la Bistriţa ar mai fi nevoie de medici de urgenţă, care să lucreze în Unitatea de Primiri Urgenţe, anestezişti şi imagologi.
“Numărul de rezidenţi pregătiţi în anumite specialităţi este foarte mic. Dacă chirurgi sunt foarte mulţi, în terapie şi anestezie sunt foarte puţini, nu sunt medici care lucreze în UPU, doctori în imagistică. Numărul absolvenţilor este mic în anumite specialităţi. Sunt cam 20 – 30 pe serie care trebuie să lucreze în toată ţara la care se mai adaugă şi migraţia” a explicat pentru Bistriţeanul.ro dr. Mircea Gelu Buta, directorul Spitalului de Urgenţă Bistriţa-Năsăud.