Duminică seara, ora 20:00. Funcționarii APIA din întreg județul, în loc să ia cina cu familia, sunt la muncă. Au ajuns să muncească și câte 24 de ore fără încetare pentru a putea termina procesarea dosarelor fermierilor, astfel încât aceștia să poată să primească banii. De vină e tocmai softul cumpărat de APIA de la SIVECO cu 14 milioane de euro.
Forfotă mare duminică seara la sediul APIA Bistrița-Năsăud: lumini aprinse, oameni care se plimbă cu dosare dintr-un birou în altul, căni cu cafea oriunde vedeai cu ochii și tensiune, multă tensiune. În loc să se bucure de weekend alături de familie, funcționarii au fost și duminică la muncă. Și sâmbătă. Și vineri. Chiar toată săptămâna. În weekend au ajuns să plece acasă de la serviciu chiar și la 4 dimineața.
De fapt toată săptămâna ce tocmai s-a încheiat a fost un maraton pentru funcționarii din APIA. Eforturile aproape supraomenești sunt făcute pentru ca fermierii să-și poată primi plățile în avans pentru suprafețele de teren. Sumele trebuiau să intre în conturile fermierilor începând cu data de 10 octombrie, însă astăzi, la 9 zile distanță, funcționarii încă făceau controale administrative și în teren.
„Practic ne-am mobilizat cu toții și sâmbătă și duminică și probabil vom sta toată noaptea. Până mâine dimineață reușim să finalizăm controalele - cred eu. Scopul era să le terminăm până vineri, însă lucrurile nu depind numai de noi. (…) Aici la centrul județean sunt prezenți toți angajații, dar toate centrele județene lucrează. Din 106 oameni, câți are APIA, sunt 90 la muncă. Au început de dimineață și vor termina mâine dimineață”, a declarat pentru Bistrițeanul.ro, Florin Căpraru, directorul APIA Bistrița-Năsăud, pe care l-am găsit duminică seara în instituție.
Numărul funcționarilor raportat la cel al fermierilor nu este în avantajul angajaților APIA, însă de ani buni alta pare să fie problema care duce la aceste întârzieri.
În ciuda faptului că directorul APIA Bistrița-Năsăud Florin Căpraru a fost diplomat și nu a vrut să acuze pe nimeni, surse bine informate spun că de vină pentru „maratonul” de muncă și pentru întârzieri ar fi softul cu care operează funcționarii.
Se întâmplă ca acesta să nu funcționeze zile la rând sau să dea rateuri după ce funcționarii stau ore în șir să introducă informațiile în baza de date. Nu de puține ori funcționarii se văd în situația de a relua întreaga procedură de la capăt, iar munca de câteva ore dispare într-o secundă. Problemele au apărut încă din 2008, de la implementarea softului cu care operează funcționarii.
Softul a fost oferit de SIVECO, societate comercială anchetată acum pentru evaziune fiscală și bănuită că ar fi prejudiciat statul român cu 8-9 milioane de euro. APIA a încheiat în 2008 un contract cu SIVECO România, în valoare de 14,2 milioane de euro.
Trist este că milioanele de euro s-au dus, statul nu și-a încasat nici impozitele din fabulosul contract, iar astăzi, din cauza unui soft prost, dar plătit scump, funcționarii stau cu nopțile la birouri și nu fac față situației dintr-un motiv greu de înțeles. Pe de altă parte și fermierii stau și se uită lung după bani, în conturi. Situația de la Bistrița nu este singulară. Din 36.000 de dosare care trebuiau finalizate, s-a reușit până acum încheierea a doar 30.000 de dosare.
Precizări ale din partea companiei SIVECO legate de această problemă:
- Actualizarea sistemului informatic al APIA cu funcționalitățile necesare plății în avans a subvențiilor către fermieri în cadrul Campaniei 2014 a fost impusă de modificările apărute în Regulamentele UE și în legislația națională în domeniu;
- Aceste funcționalități au fost livrate de echipa SIVECO în avans față de termenele definite contractual;
- Plățile în avans de subvenții europene din Campania 2014, în desfășurare, vor avea ca beneficiari peste un milion de fermieri. Calendarul acestei operațiuni, decis de conducerea APIA, este extrem de ambițios și solicitant. Cu toate acestea, deși au existat vârfuri de sarcină, nu au fost perioade în care programul să nu funcționeze;
- Aplicația care sprijină Campania de plăți 2014 este centralizată, instalată în centrul de calcul al APIA, și se folosește de către toți operatorii din toate județele. În momentul apariției articolului existau deja județe în care operațiunile aferente Campaniei se încheiaseră;
- Echipa SIVECO, care lucrează pentru a pune la dispoziția APIA noile funcționalități contractate, este completă și își îndeplinește cu maximă promptitudine, responsabilitate și profesionalism sarcinile care îi revin conform contractului.
Biroul de Presă al SIVECO Romania