La a doua încercare, impunerea taxei speciale de salubritate ar putea fi cu noroc! Primarul Ovidiu Creţu speră că la şedinţa de joi consilierii locali îşi vor da acordul pentru impunerea acestei taxe persoanelor care nu au încheiat un contract cu firma care adună gunoiul în Bistriţa.
"Această taxă de salubritate, în conformitate cu legea 101, cu modificările care au apărut la sfârşitul anului trecut, este obligatorie pentru toate unităţile administrative.
Respectiv, dacă persoane fizice sau juridice nu au contract cu operatorul de salubritate din localitate, atunci administraţia este obligată să impună o taxă, să o perceapă de la cetăţenii respectivi şi să vireze lunar din bugetul propriu sumele corecpunzătoare serviciului prestat de către operator. Data trecută (n.red. la şedinţa de luna trecută) nu s-a înţeles foarte bine acest lucru, am reluat-o, am văzut că la şedinţa de ieri a comisiei economice lucrurile se reiau din punct de vedere politic: că nu e bine să introduci o taxă, că nu e în regulă, că cei de la Vitalia nu îşi fac treaba. Una e una, alta e alta", a declarat astăzi la o conferinţă de presă primarul Ovidiu Creţu.
Consilierii locali vor decide joi dacă aprobă sau nu taxa specială de salubritate, proiect care la şedinţa de luna trecută a stânit discuţii aprinse între consilierii locali ai PSD şi PNL. Liberalii nu au fost de acord cu impunerea acestei taxe, iar social-democraţii au susţinut-o, astfel s-au iscat certuri.
"Această taxă ne obligă legea să o impunem şi eu spun că este şi o taxă morală până la urmă pentru că dacă nu plătesc cei care nu au contracte înseamnă că cinva trebuie să plătească mai mult pentru că toţi producem deşeuri în oraş şi aceste deşeuri trebuie să fie mutate", a mai spus primarul.
Taxa specială de salubritate ar urma să fie plătită de persoanele fizice şi juridice care nu au contracte cu firma Vitalia care se ocupă de ridicarea şi transportul gunoaielor.