Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  92 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



VIDEO - Povestea neposencei Medena Bota, una dintre ultimele bocitoare din județ care jelește morții cu versuri făcute pe loc

23/03/2015 09:19:14 Bianca SARA  
Deși este un obicei vechi de sute de ani împrumutat de la romani, bocitoarele sunt pe cale de dispariție în Bistrița-Năsăud. Pe una dintre cele mai originale bocitoare, care-și face versurile pe loc, chiar la capul mortului, am găsit-o la Nepos.

Medena Bota, o agricultoare de 74 de ani ne întâlnește cu un zâmbet până la urechi și cu șotii de adolescentă. Meseria pe care o practică de câteva decenii bune este parcă în antiteză cu voioșia sa. Tanti Medena este una dintre puținele bocitoare care mai există în Bistrița-Năsăud.

Felul în care își intră în rol este surprinzător! Zâmbetul îi dispare brusc de pe chip și este înlocuit cu o tristețe profundă.
Ce o deosebește pe Medena Bota de celelalte bocitoare din Ardeal, care au transformat plânsul morților într-o profesie? Ei bine, tanti Medena este vestită tocmai pentru faptul că reușește să-și facă versurile pe loc, la căpătâiul mortului și nu în prealabil, cum se obișnuiește.

Acest talent inedit l-a moștenit de la mama sa, care s-a ocupat tot cu bocitul morților.

„Dacă merg să plang un mort, îmi vin pe loc versurile, pe moment le fac! Niciodată nu mă duc cu ele făcute de acasă. Nu există moarte în sat pe care să n-o fi plâns! Câteodată am chef, câteodată nu am. Se întâmplă să nu am inspirație pentru versuri, însă asta se rezolvă îndată ce ajung lângă sicriu. Mă pun lângă mort și cânt de sună!”, ne explică tanti Medena.

Neposeanca spune că merge la bocit doar la oamenii pe care îi cunoaște, însă cum comunitatea este mică, îi știe pe toți „de câți bani îs”. „Am cântat un bețiv odată de s-o cântat tătă casa”, își amintește femeia.

Tanti Medena își dă seama că a făcut o treabă bună atunci când bocetele sale creează emoție și îneacă rudele mortului în lacrimi. Chiar dacă face versurile pe loc, un astfel de bocet se poate întinde pe 10-15 minute sau chiar pe jumătate de oră, în funcție de ce relație are tanti Medena cu răposatul sau ce inspirație o pălește.

Despre mort…numai de bine!

Ce deosebește un bocet de o doină sau o poezie normală? Bocetul este personalizat, „poezia” este făcută special pentru cel care decedează, ținându-se cont de ocupația acestuia, numărul de copii, bogăție și alte caracteristici.

Pe lângă faptul că aceste poezii îl descriu pe cel care abia a decedat, versurile scot în evidență doar caracteristicile pozitive ale mortului. „În bocet nu se critică niciodată mortul”, dezvăluie tanti Medena.

„În fiecare comunitate existau astfel de femei cu har și dar, care, în momentul în care avea loc trecerea din viață spre moarte, erau prezente lângă mort și „rememorau” în versuri viața celui care a decedat. Aceste femei au un dar, au o chemare de la Dumnezeu”, explică preotul din Nepos Vasile Rus.

Protul explică și de ce versurile prezintă doar aspectele pozitive ale mortului. Acesta trebuie să meargă în cealaltă lume împăcat, despărțirea de familie trebuie să fie una frumoasă, nu plină de reproșuri.

„Toate acestea au un rol psihologic, de a pregăti familia pentru suferința prin care trece odată cu despărțirea de cel drag”,completează preotul.

Mai jos puteți asculta un bocet făcut pe loc de tanti Medena.

4418 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro